Uskoro lista s novim lekovima za leukemiju, karcinom dojke

Zdravlje 22. maj. 201814:07 > 14:10
Podeli:
Izvor: N1

Lista sa novim inovativnim lekovima za savremenu terapiju karicnoma dojke, limfocitnu leukemiju i hepatitis C očekuje se uskoro, rečeno je danas u Beogradu na skupu predstavnika Ministarstva zdravlja Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i predstavnika proizvodjača inovativnih lekova.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović rekao je da se novi lekovi za pojedina maligna oboljenja poput karcinoma dojke ili lekova za hepatitis C mogu očekivati uskoro u upotrebi, dodajući da su poslednjih godina uvedena 23 nova inovativna leka.

„Celu priču zasnivamo na tome da u okviru postojećih finansijskih sredstava obezbedimo nove inovativne lekove“ kazao je Mahmuotvić i dodao da se vrlo brzo mogu očekivati i novi lekovi za neke hronične, degenerativne i autoimune bolesti, jer su stavljeni na listu prioriteta za naredni period.

Predstavnik Udruženja proizvodjača inovativnih lekova „INOVIA“ Bojan Trkulja kazao je da kad se Srbija uporedi sa zemljama u okruženju nije naročito dobra, jer se zaostaje u sivm oblastima zbog nedovoljnog finansiranja inovativnih lekova.

„Lekovi se od strane države finansiraju na nivou oko 50 evra po glavi stanovnika, što je u poredjenju sa Bugarskom i Rumunijom oko 60 odsto zaostatka i više od 100 odsto zaostatka u odnosu na Hrvatsku“, kazao je Trkulja.

Istakao je da sa trenutnim nivoom finansiranja neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, dodajući da je jedini način pronaći nove načine finansiranja.

Vršilac dužnosti direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kazala je da je zajednički cilj Ministarstva zdravlja i RFZO-a da se obezbede što bolji uslovi za dostupnost inovtivnih lekova u Srbiji.

„U poslednjih nekoliko meseci RFZO i Ministarstvo zdravlja napravili su nekoliko ubrzanih koraka“, kazala je ona i dodala da Centralna komisija za lekove zaseda svakog meseca i da je faramaceutskim kompanijama omogućeno da podnose zahteve kontinuirano, a ne jednom godišnje.

Dodala je da je jedan od ciljeva u budućnosti da pacijenti dobiju sve analize na mestu gde se leče.

„Nadam se da ćemo uvesti što veći broj inovativnih lekova isključivo u skladu sa odlukom struke“, kazala je Sanja Radojević Škodrić.