Zašto vam "curi" iz nosa kad je jako hladno?

Zdravlje 30. dec 201714:21 > 14:28
Izvor: Pixabay.com

Iako ste u potpunosti zdravi često se dogodi da vam, čim izađete na hladnoću počne da "curi" iz nosa. U takvoj se situaciji povremeno nađe između 50 i 90 posto ljudi, a pojava se stručno naziva "rinitis izazvan hladnoćom" ili "skijaški nos".

Posebno su joj sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno „iscuri“ između 300 i 400 mililitara tečnosti, prenosi ScienceAlert.

Dr Dejvid King, profesor sa Univerziteta Kvinslend objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagreje i ovlaži vazduh koji udišemo pre nego što on dospe u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije.

„Kada dišemo na nos, a spoljašnja temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni Celzijusa. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj meri nos garantuje da je vazduh koji udišemo u pluća dospe topao i vlažan“, objasnio je.

Hladan i suv vazduh stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reaguje na način da pojača cirkulaciju u nosu.

Reakcija nosa na hladnoću delimično je refleksna reakcija živaca. Pritom prošireni krvni kapilari zagrevaju vazduh koji prolazi preko njih na putu prema plućima.

To je istovremeno i okidač koji izaziva pojačano lučenje vodenaste tečnosti iz žlezda u sluznici nosa kako bi se zagarantovalo da vazduh koji udišemo bude vlažan u trenutku kada stigne do pluća.

Gubitak topline i vode tesno su povezani.

Zagrevanje vazduha u nosnim šupljinama znači da one postaju nešto hladnije od ostatka tela, a istovremeno tečnost isparava da bi vazduh postao vlažniji.

I isparavanje tečnosti koje iziskuje višu temperaturu „izvlači“ toplinu iz nosa, čineći ga hladnijim. Cirkulacija se, kao odgovor na ovaj proces, dodatno pojačava.

Naime, organizam je svestan prioriteta: važnije je da vazduh do pluća stigne zagrejan nego da se spreči gubitak topline preko nosa.

Organizmu nije jednostavno da izbalansira sve navedene procese tokom kojih je važno stalno održavanje idealne ravnoteže između gubitka topline i vlažnosti putem nosne šupljine.

Čim se ta ravnoteža poremeti, iscuri višak vodenaste tečnosti, onaj koji se ne iskoristi za ovlaživanje vazduha na putu prema plućima.

Dr King ističe da je „curenje“ iz nosa prirodna fiziološka pojava i kaže da je „pojačano lučenje vodenaste tečnosti neophodno da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćavanje vazduha u hladnom okruženju“.