Besplatni pregledi na Jesenjem festivalu zdravlja

Zdravlje 02. nov. 201712:52 > 12:58
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jesenji festival zdravlja otvoren je u Domu Vojske Srbije u Beogradu, a svi građani moći će i sutra besplatno da provere svoje zdravlje i posavetuju se sa zdravstvenim stručnjacima.

Građani će tokom dva dana trajanja festivala moći da izmere pritisak, nivo šećera u krvi, provere vid, sluh i kapacitet pluća i obave stomatološki pregled.

Nutricionisti će savetovati posetioce o zdravoj ishrani i određivati im „bodi mas indeks“, a psihijatri klinike „Dr Laza Lazarević“ će raditi testove na depresiju, anksioznost i demenciju.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović zvanično je otvorila 16. Jesenji festival zdravlja i izjavila da „zdrav stil života znači više zdravih i potencijalnih tata i mama“.

„Ovogodišnji festival zdravlja bih posebno pohvalila sa aspekta čitavog niza preventivnih informacija koje se plasiraju, posebno onih informacija koje se tiču reproduktivnog zdravlja, savetovališnom radu roditeljstva i one koje informišu o stimulaciju nataliteta“, kazala je Đukić Dejanović.

Sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da građani Srbije treba da shvate da na pregled treba doći zdrav i da je bitna preventivna zaštita.

„Pokušavamo da proširimo skrining u Srbiji, u narednom periodu osim obavezujućih radiće se i novi skrininzi i ministarstvo zdravlja sada svakog meseca ima akcije preventivnih pregleda“, kazao je Mahmutović.

Vrata Doma Vojske danas će biti otvorena do 20 časova, a sutra od 10 do 20h, dok će 4. novembra u Tržnom centru „Stadion“ biti održan „Aleksandrija Dečiji festival zdravlja“.

Otvoranju festivala prisustvovali su i načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević, promoter festivala Nada Macura i predstavnici Ministarstva odbrane, Lekarske komore Srbije i Crvenog krsta Srbije.