Davanje krvi – ne boli, a nekome može mnogo da znači

Zdravlje 09. avg. 201719:30 > 19:36
Podeli:
Izvor: N1

Rezefrve krvi smanjene su i Institut za transfuziju upozorava da trenutno raspolaže dvodnevnom rezervom, kao i da je krv svih krvnih grupa u deficitu.

Nema odloženih operacija u ovom trenutku, ali, kako poručuju iz Instituta, ukoliko se ne poveća broj dobrovoljnih davalaca krvi, moguće je da u narednim danima dođe i do pomeranja operativnih programa.

Ništa strašno. To obično kažu svi koji su ikada dobrovoljno dali krv. U Srbiji ima i takozvanih rekordera, koji su krv dali više desetina puta.

„Evidentirano u knjižici, mislim da ima 48 puta. Mislim da ima i više, ali… Nije ništa strašno? Da je strašno, ne bih došao. A, koji vam je motiv da dajete krv? Nekome valjda treba…Ništa više“, kaže dobrovoljni davalac Tomislav Bjelogrlić.

Nekome sigurno treba, a nas ne košta ništa. Relativno kratko traje, a posle davanja krvi nije potreban nikakav poseban oporavak i iz Instituta za transfuziju krvi, najveći broj dobrovoljnih davalaca ide pravo na posao.

Izvor : N1

„Proces davanja krvi traje recimo od 10 do 15 minuta, zavici od davalaca, pojedinačno naravno, a sve ukupno vreme koje je potrebno da biste dali krv je otprilike pola sata“, objašnjava Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Kako poručuju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije u ovom trenutku nema dovoljno A pozitivne i 0 pozitivne krvne grupe, kao i krv svih Rh negativnih krvnih grupa, pa je otvoren poziv svima koji to žele i mogu, da odu i da daju krv.

Dati krv nije teško, nije ni bolno i potpuno je bezbedno. Potrebno je samo pola sata, a posle toga možemo da se vratimo svojim redovnim dnevnim aktivnostima i obavezama. Posebno je lep osećaj ako znate da vaša krv može nekome da spasi život ili da mu pomogne da ozdravi.