Sedam otrovnih biljaka koje možda imate u svojoj kući

Zdravlje 04. avg. 201715:12 > 06. avg. 2017 12:34
Podeli:
Izvor: Pixabay

Možda u svojoj bašti imate neke omiljene biljke koje bi zbog njihove toksičnosti trebalo što pre odstraniti. Posebno pazite ako imate malu decu ili kućne ljubimce jer se može dogoditi da iz radoznalosti probaju određenu biljku.

Simptomi trovanja ovim biljkama su različiti i nisu nimalo bezazleni.

Donosimo vam pregled najčešćih otrovnih biljaka koje možda i vi imate.

Rododendron

Ova biljka je savršen ukras za vaše dvorište. Budite jako oprezni, jer konzumacijom cveta, stabljike ili lista ove biljke može doći do opasnog trovanja. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, poteškoće u disanju, paraliza, koma, pa čak i smrt.

Oleander

Oleander cveta u beloj, roze i crvenoj boji. Vrlo je lep i deca ga često beru. Međutim, dovoljan je samo jedan list da se dete otruje. Simptomi trovanja uključuju drhtavicu, usporene otkucaje srca i pospanost.

Kukuta

Ovo cveće se može pojaviti u vašem vrtu u obliku korova. Ukoliko imate kućne ljubimce, obavezno ga uništite. Otrov iz kukute miriše na šargarepu i privlači ljubimce. Ako se pojede, direktno napada nervni sistem. Takođe može, kako kod životinja tako i kod ljudi, izazvati epileptičan napad, pa čak i smrt.

Žuti narcis

Kod žutog narcisa najotrovniji deo predstavlja njegova lukovica. Iako predivno izgleda, razmislite dva puta pre nego ga posadite. Ukoliko posumnjate da ga je vaš ljubimac pojeo, odmah ga odvedite kod veterinara. Simptomi koji se javljaju nakon konzumacije žutog narcisa su dijareja, povraćanje, drhtanje, grčevi i aritmija.

Engleska tisa

Kod ove biljke najotrovnije je seme. Međutim, ništa manje nisu otrovni ni ostali delovi. Alkaloidi koji se nalaze u tisi mogu izazvati grčeve, paralizu, a u najgorem slučaju čak i prestanak rada srca.

Hortenzija

Ovo predivno cveće sadrži veoma opasan otrov – cijanid. Ali nemojte se puno brinuti. Ljudi i životinje bi trebalo da konzumiraju “ogromnu” količinu ovog cveća da bi im ono naškodilo.

Filadendron

Biljni sok koji filadendron sadrži može nadražiti kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Iako su neke opasnije reakcije vrlo retke, dobro bi bilo da ovu kućnu biljku ipak ne držite u svom domu, ukoliko imate malu decu i kućne ljubimce, piše Atma.