Austrijski naučnik: Deca treba da čačkaju nos

Zdravlje 27. apr 201723:29 > 23:31
Izvor: Shutterstock

Uprkos uvreženom mišljenju i savetima lekara po kojima čačkanje nosa može da izazove krvarenje iz nosne duplje i razvoj bakterija, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja čačkaju nos i jedu sline zdravija od ostale jer one sadrže glikoproteinski sastojak sluzi koji izgrađuje i jača imuni sistem.

Uprkos tome što je reč o ružnoj i nehigijenskoj navici, ona može biti korisna, posebno za decu u razvoju. U sluznici nosa i sinusa proizvodi se oko litra sluzi dnevno, koja pomaže u blokiranju prolaska prašine, bakterija, polena i ostalinh prljavština iz vazduha.

Mukus ili sluz zapravo deluje poput lepljive trake na sluznici, lepeći na sebe bakterije. U protivnom bi sve nečistoće stigle u pluća.

„Nos je svojevrstan filter u kojem se skupljaju brojne bakterije, a kad ta mešavina stigne do creva, zapravo deluje poput leka“, rekao je profesor Bišinger dodajući da je sluz iz nosa uglavnom sastavljena od vode, soli i proteina i ističe da ona nije štetna za dečji stomak.

Sluz u nosnoj šupljini sadrži malu količinu kontaminata, koji deluju kao antigeni, a oni mogu da poboljšaju imunološki sistem kada se sline pojedu.

„Grickanje“ sluzi iz nosa pomaže dečjem imunom sistemu da se privikne na bakterije i ojača ga, zbog čega „roditelji ne bi trebalo da se nerviraju kada deca čačkaju nos i potom sadržaj stavljaju u usta“, kaže profesor Bišinger.

Zbog svega navedenog naučnici razmišljaju o načinima stvaranja veštačke sluzi koja bi se dodala u smesu guma za žvakanje ili u pastu za zube i na taj način koristila organizmu i jačanju imuniteta.