Zavisni od plastične hirurgije jer daje samopouzdanje

Zdravlje 24. apr 201710:05 > 10:06
Izvor: N1

Žene u Srbiji najčešće pribegavaju plastičnim operacijama grudi, nosa i liposukciji, dok muškarci najviše rade hirurgiju nosa, transplantaciju kose, liposukciju stomaka, ali i fejslifting, kaže specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Siniša Kojić. Pacijenti pribegavaju plastičnim operacijama, dodaje, jer im one donose novo samopouzdanje.

Za sada ne postoji tačan podatak koliko naši ljudi odlaze kod plastičnog hirurga, ali prema broju uvezenih implantata ukupan broj godišnjih intervencija premašuje 10 hiljada, dok lekari godišnje urade više od osam hiljada uvećanja grudi našim zenama. Lekarska praksa pokazuje da se većina pacijenata ne zadržava samo na jednoj operaciji, već nastavljaju sa daljim korekcijama.

Plastične operacije mnoge probleme mogu da reše, i zato su one tako brojne, jer to ženama donosi novo samopouzdanje, objašnjava Kojić.

Gostujući u Novom danu, on je rekao da je najveći broj njegovih klijenata starosti između 20 do 40 godina, mada se u poslednje vreme ide i od 40 do 50 godina. Kako kaže, oko deset odsto operacija koje je izveo tokom karijere bilo je u vezi sa grudima. Kao razlog najčešće se navodi nesigurnost žena usled starenja i gubitka tkiva, što nas, podsetio je, sve očekuje.

 Implanti bi uglavnom trebalo da se menjaju na osam do 15 godina, u zavisnosti od organizma u kojem se nalazi strano telo, jer iako proizvođači navode da oni imaju doživotnu garanciju, organizam ih nagriza.

Kojić kaže da pri određivanju veličine implanta za grudi postoje estetske norme, i više važnih parametara, poput veličine grudnog koša, kao i da se može odstupiti od tih estetskih normi, ali da je na lekaru da posavetuje pacijenta.

„Plastična hirurgija je komercijalna hirurgija i od hirurga zavisi da li će prihvatiti ekstremne zahteve. Ja nisam taj koji takve želje prihvata“.

Što se tiče zahteva pacijenata za ispravljanjem greške drugog lekara, Kojić je rekao da je rešavanje moguće, ali da treba jasno reći pacijentu šta se može popraviti a šta ne. „Onda imate razumevanje sa pacijentom, ali ako nema toga, onda je bolje ne ulaziti u operaciju“, kazao je.

Kod žena su, dodaje, najčešće operacije grudi, zatim nosa, pa liposukcija i tek onda sve ostalo, dok muškarci najviše pribegavaju hirurgiji nosa, transplantaciji kose, liposukciji stomaka, a rade i fejslifting. Ta metoda je, međutim, kom muškaraca specifična zbog brade.

“Činjenica je da kad ih ujutru obiđem u viziti većina pacijenata kaže ‘šta mi je ovo trebalo, nikad više’, a onda posle dve nedelje kažu ‘doktore šta ćemo sledeće?’”.

Odgovarajući na pitanje zašto žene postaju zavisne od plastičnih operacija, Kojić je rekao da je to zato što dobijaju novu samopouzdanje. „Lepo im je, postaju lepše, samopouzdanije i takve žene zrače“, kazao je.