Mediteranska hrana smanjuje rizik od raka dojke za 40 posto

Zdravlje 08. mar 201713:31 > 17:36
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Od ranije je poznato da je mediteranski model ishrane jedan od najzdravijih i najpreporučljivijih, a nedavna detaljna studija pokazala je da smanjuje rizik od oboljevanja od smrtonosnog oblika raka dojke za 40 posto.

Naučnici su tokom 20 godina pratili zdravstveno stanje više od 62.000 žena, želeći da ustanove na koji način vrsta njihove ishrane utiče na potencijalni razvoj raka dojke, piše Independent.

Kod grupe žena koje su konzumirale hranu najsličniju mediteranskom modelu primećen je 40 posto manji rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka dojke u odnosu na one koje su bile „najudaljenije“ od takve vrste ishrane.

Reč je o trostruko negativnom raku dojke, odnosno onome koji ne poseduje estrogenske (ER) ni progesteronske receptore (PR) kao ni receptore za humani epidermalni faktor rasta (HER2). Ovaj oblik bolesti, koji ne stimulira hormon estrogen, često je teže lečiti i njegov je ishod češće fatalan.

Tipična mediteranska ishrana lako je prepoznatljiva po poluvegetarijanskoj ishrani u kojoj je umesto mesa puno ribe, maslinova ulja umesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje voća i povrća.

Posebno valja istaknuti maslinovo ulje kao najveći prirodni izvor mononezasićenih masnih kiselina, toliko važnih za stvaranje ravnoteže masnoća u krvi. Uz vrlo malo mesa, puno kuvanog povrća, obilje agruma, nemasne ribe, nije zanemarivo ni kretanje na morskom vazduhu.

„Naše istraživanje trebalo bi pomoći da se ukaže na to u kojoj su meri naše navike važne za potencijalni razvoj ove teške boleti“, rekao je profesor Piet van den Brant sa Univerziteta u Mastrihtu, koji je vodio studiju.

Iz studije je isključena konzumacija alkohola, odnosno vina, koja je deo tradicionalne mediteranske ishrane, s obzirom na to da je poznato kako je konzumiranje bilo kakve vrste alkohola povezano s rakom dojke.