Škrgućete zubima? Verovatno zbog stresa

Zdravlje 24. feb 201708:38 > 08:44
Izvor: Shutterstock

Vaši gornji i donji zubi trebalo bi da se dodiruju samo kada jedete. Međutim, svaka druga osoba povremeno škrguće zubima, a svaka peta to radi redovno, kažu stomatolozi.

Neki ljudi škripe zubima jedino u snu, što se naziva bruksizmom, a drugi nesvesno tokom dana. Koja god da je od ove dve varijante u pitanju, takva navika stvara pritisak na zube mnogo veći od žvakanja.

„Pritisak može biti i do 600 kilograma po kvadratnom centimetru“, rekao je Ditmar Osterih, potpredsednik nemačkog dentalnog saveza (BZAEK) i dodaje da je to veoma štetno po zube.

Šrkgutanje zubima može da otupi sekutiće i očnjake i stanji površinu kutnjaka i pretkutnjaka.

„Time se gubi tvrdo tkivo zuba i oni gube izvorni oblik“, kaže Osterih.

To znači da će zubi početi da reaguju na hladno i vruće, delovi zuba mogu da se odlome, a krunice i plombe da ispadnu.

Oni koji pate od bruksizma posledice škrgutanja primetiće ujutru.

„Dvadeset do trideset odsto pacijenata osetiće bol u žvaćnim (mastikatornim) mišićima, vilica će im biti ukočena i čuće zvuk ‘kliktanja’ kada otvore usta“, objašnjava nemački stomatolog.

„Bol se može širiti u vrat, a nekima će se čak razviti glavobolja, posebno u slepoočnicama“, dodaje psihoterapeut Mihael Prebs.

Bol se može otkloniti masažom mišića i toplim oblogama. Pomaže i zevanje jer opušta mišiće, rekao je psihoterapeut. Ali sve to ublažava simptome, a ne leči uzrok, koji je najčešće stres.

Zato bi osobe koje škrguću zubima prvo trebalo da ustanove zašto su pod stresom i onda da pokušaju da ga smanje – treningom ili nekom drugom metodom relaksacije. Ponekad je potrebna i profesionalna pomoć.