Virus ptičjeg gripa u Srbiji i još 12 evropskih zemalja

Zdravlje 15. dec 201600:35 > 00:38
Podeli:
Izvor: Morguefile/DodgertonSkillhause

Trinaest evropskih zemalja pogođeno je virusom ptičjeg gripa tipa H5N8, rekao je francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol.

On je rekao da u Francuskoj ima 19 žarišta ptičjeg gripa na živinskim farmama na jugozapadu zemlje i da će bezbednosne mere biti primenjene i preduzete sve mere pdostrožnosti.

Pored Francuske, slučajevi ptičjeg gripa registrovani su u još 12 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, pokazuju podaci francuskog tela za epidemiološki nadzor zdravlja životinja. Slučajevi se pojavljuju medju divljim pticama, na farmama živine i u zoološkim vrtovima ili rezervatima za divlje životinje.

Prema podacima sa sajta tog tela, Mađarska je najteže pogođena sa 120 žarišta virusa ptičjeg gripa H5N8 detektovanih na farmama i četiri žarišta medju divljim pticama. Sledi Nemačka sa 98 žarišta medju divljim pticama, 14 na farmama i četiri žarišta u zoološkim vrtovima ili rezervatima za divlje životinje.

U Švajcarskoj je zabeležen 81 slučaj ptičjeg gripa medju divljim pticama. u Danskoj 31 slučaj, u Holandiji 18, Austriji pet, Poljskoj četiri, Švedskoj četiri, Finskoj tri, Hrvatskoj dva slučaja medju divljim pticama, Rumuniji dva slučaja medju divljim pticama i Srbiji jedan slučaj, takodje među divljim pticama.