Alkohol odgovoran za više od pola miliona obolelih od raka

Zdravlje 02. nov 201620:48 > 20:50
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Alkohol je odgovoran za više od 700.000 novoobolelih od raka jednjaka, debelog creva, grla, jetre i dojke i 365.000 umrlih od te bolesti svake godine u svetu, posebno u razvijenim zemljama, pokazali su rezultati studije objavljene u Parizu na Svetskom kongresu o borbi protiv raka.

„Veliki deo stanovništva ne zna da alkohol može izazvati rak“, rekao je Kevin Šild, ekspert Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je sačinila studiju.

Šid kaže da karcinom najviše pogađa populaciju u Severnoj Americi, Australiji i Evropi, naročito istočnoj, a da će im se uskoro priključiti i zemlje koje se ubrzano razvijaju, poput Kine i Indije, gde je potrošnja alkohola u porastu.

Studija je zasnovana na podacima iz 2012. godine i pokazala je da slučajevi raka povezani sa alkoholom čine pet odsto ukupnog broja novoobolelih i 4,5 odsto ukupnog broja umrlih svake godine u svetu.

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da su slučajevi raka povezani sa alkoholom usko povezani i sa stepenom razvoja zemlje, odnosno da porast konzumiranja alkohola direktno prati tempo razvoja, a tu su još i promene načina ishrane i pušenje, koji „povećavaju rizik“.

Među umrlima od raka izazvanog alkoholom najviše je obolelih od raka jednjaka, koji čine 34 odsto od ukupno 365.000 umrlih u 2012. godini, a na drugom mestu je rak debelog creva, odnosno 20 odsto umrlih.

Među 704.000 novoobolelih od raka izazvanog alkoholom, najviše je onih sa rakom dojke, posebno rasprostranjenim kod žena, koji čini 27 odsto ukupnog broja novih slučajeva, dok je od raka debelog creva obolelo 23 odsto.

Ranije Šildove studije pokazale su da čak i slabo konzumiranje alkohola, odnosno manje od dve čaše vina dnevno, može povećati rizik od raka dojke za pet do 10 odsto. On je dokazao i da je 17,5 odsto od 38.000 žena umrlih 2012. godine od raka dojke, obolelo od veoma male konzumacije alkohola.

Šild je naveo i da biološki mehanizmi raka povezanog sa alkoholom još nisu dovoljno istraženi i da je posebno opasan etanol, koji modifikuje nivo estrogena, što dovodi do raka dojke.