Novi Pazar: Nastavnica zaražena tuberkulozom

Zdravlje 03. okt. 201615:11 > 15:14
Podeli:
Izvor: Wikipedia/Jovanvb

Načelnica Službe za plućne bolesti novopazarske Opšte bolnice Hedija Alibašić rekla je radiju Sto plus da je jedna nastavnica u osnovnoj školi “Desanka Maksimović” zaražena tuberkulozom.

Alibašić je rekla da će narednih dana biti pregledani svi koji su sa njom bili u kontaktu.Ona je istakla da je bolest te nastavnice otkrivena 22. septembra i da je devet dana bila u kontaktu sa učenicima, zaposlenima u školi, s rođacima.

“Zbog toga moramo pregledati 133 učenika, kojima je ona predavala, 91 radnika škole i članove njene porodice. Verujem da ćemo to uraditi u najkraćem mogućem roku, za desetak dana”, kazala je Alibašić.

Ovo je drugi slučaj pojave tuberkuloze u obrazovnim ustanovama u Novom Pazaru ove godine.

Pre nekoliko meseci ta zarazna bolest je utvrđena i u Gimnaziji, gde je obolelo 14 učenika, od kojih se sedmoro još leči.

Bakterija tuberkuloze prošlog meseca otkrivena je i kod babice Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice, koja je radila u boksovima sa bebama.

Ona je prebačena na lečenje u Klinički centar u Kragujevcu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić naglasio je da su roditelji svih beba koje su bile u kontaktu sa obolelom, pozvani da dovedu decu na pregled i da su nalazi svih novorođenčadi negativni.

“Od tih 77 beba pregledano je njih 63 i niti jedna nije zaražena. Čak smo pregledali i 12 beba koje su roditelji preventivno doveli, iako nisu bile u kontaktu sa obolelom. Ostalo je da pregledamo još 14 novorođenčadi i to će biti završeno za par dana”, izjavio je Spahić.

On je dodao da je do kraja septembra u Novom Pazaru registrovano 40 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze što je na nivou prethodnih godina.

Prosečno od ove bolesti godišnje oboli pedesetak žitelja Novog Pazara, po čemu je taj grad u samom vrhu u Srbiji.