Jutarnje mučnine znak zdrave trudnoće

Zdravlje 28. sep. 201613:33 > 01. okt. 2016 09:18
Podeli:
Izvor: Freeimages/Aneta Blaszczyk

Jutarnje mučnine predstavljaju znak zdrave trudnoće, i žene koje pate od mučnina i povraćanja u ranoj fazi kasnije uspešnije iznose trudnoću, pokazala je nova studija američkog Nacionalnog instituta za razvoj dece i ljudski razvoj (NICHT).

Studija je otkrila da žene koje su ranije doživele spontani pobačaj, a u novoj trudnoću iskusile mučninu i povraćanje imaju 50 do 75 odsto manje izgleda da dožive novi spontani pobačaj.

„Poznato je da mučnina ukazuje na zdravu trudnoću, ali dosad nije bilo visokokvalitetnih dokaza koji bi potrkrepili tu tvrdnju“, rekla je Stefani Hinkl, vodeća naučnica NICHT-a.

Američki tim naučnika smatra da su ustanovili povezanost jutarnje mučnine i nivoa hormona koji deluju da se embrion ugnezdi u sluzokožu materice. U studiji su korišćeni podaci o ženama koje su učestvovale u različitim studijama o trudnoći u periodu od 2007. do 2011. godine.

Istraživanje je počelo prikupljanjem informacija pre nego što su žene ostale u drugom stanju, kako bi istraživači mogli da uoče i najraniji pobačaj koji žene možda nisu ni primetile.

Među ženama koje su ranije imale spontani pobačaj, mučnina i povraćanje su bili uobičajeni u veoma ranoj fazi trudnoće i kod njih je uočena manja opasnost od novog pobačaja“, navodi se u izveštaju koji je objavljen u žurnalu Američke medicinske asocijacije (JAMA).

Naučnici nisu u potpunosti pronašli uzroke pobačaja niti uzroke mučnine i povraćanja van trudnoće, ali su ustanovili da su žene mlađe od 25 godina sklonije jutarnjim mučninama od starijih.