Boljka "novih generacija" – selfi lakat

Zdravlje 09. jul 201620:35 > 20:50
Podeli:
Izvor: JEWEL SAMAD/AFP

Baš kao što sportisti imaju samo njima znane povrede, tako i oni koji preteruju sa selfijima mogu da se „pohvale“ jednom svojom boljkom.

Naime, ustanovljeno je da pravljenje prevelikog broja selfija može dovesti do bola u predelu lakta, zbog čeka se sama dijagnoza zove „selfie elbow“, prenosi MTV Srbija.

Ovaj fenomen otkrila je novinarka NBC-a Hoda Kotb koja je posetila lekare nakon što je otkrila da ima problema sa laktom.

„Otišla sam kod ortopeda i on me je upitao da li igram tenis ili stoni tenis? Naravno da ne igram, ali rekla sam mu da pravim dosta selfija“, objasnila je ona u intervjuu za „Elle“.

„Kada pravite selfije, vaša ruka je visoko podignuta, ali u čudnoj poziciji u kojoj samo klikćete. Koliko selfija napravite u jednom snimanju? Dvadeset? Trideset? Četrdeset? Selfi-lakat, to je to“, navodi Hoda.

Dr Džordan Mecel, fizijatar specijalizovan za sportske povrede potvrđuje njenu priču, objašnjavajući kako upotreba tehnologije svakodnevno utiče na naše telo.

„Ako previše igrate tenis, ili ste u lošoj formi, zaradićete određene povrede, baš kao i kada pravite selfije“, smatra on.