Samo 15 odsto građana zadovoljno zdravstvenim uslugama

Zdravlje 21. maj. 201616:46 > 16:51
Podeli:
Izvor: N1

Svega 15 odsto građana Srbije zadovoljno je zdravstvenim uslugama, pokazalo je istraživanje koje je u Beogradu sproveo Libertarijanski klub (Libek). Istraživanje je pokazalo da 83,8 odsto anketiranih smatra da se prava pacijenata ne poštuju.

„Gotovo polovina ispitanih nije zadovoljna zdravstvenim uslugama u Srbiji i taj broj ne oscilira mnogo bez obzira na pol, godine, niti zaposlenje. Anketirani su najmanje zadovoljni načinom zakazivanja pregleda kod specijaliste, administracijom i brzinom zakazivanja dijagnostičkih pregleda“, rekao je predstavnik Libeka Miloš Nikolić.

Anketa je izvršena na 725 ispitanika, a građani su način zakazivanja pregleda kod lekara opšte prakse ocenili sa 2,40, a zakazivanje dijagnostičkih pregleda sa 1,80. Ocenom nižom od tri ocenili su dostupnost lekova.

Istraživanje je pokazalo i da 38 odsto građana nema poverenje u lekare i da 84 odsto smatra da su zdravstveni radnici demotivisani.

Stručnost lekara vrednovana je ocenom 3,41, a drugog medicinskog osoblja sa 3,06. Ljubaznost lekara ocenjena je sa 2,86, a drugog medicinskog osoblja sa 2,56.

Prema mišljenu ispitanihgrađana, adekvatnost opremljenosti zdravstvenih ustanova ocenjena je sa 2,32.

„Od ukupnog broja ispitanika koji su bili u situaciji da se žale, 71,8 odsto to nije učinilo. Međutim, još više zabrinjava podatak da je svega 7,9 odsto onih koji su se žalili, bilo zadovoljno odgovorom na žalbu“, navodi se u analizi istraživanja Libeka.

Libek dodaje da pacijenti imaju dilemu da li pregled obaviti u privatnoj klinici ili sačekati na zakazani red u državnoj ustanovi.

„Dijagnostički pregled kod državnog lekara sačeka 60,5 odsto ispitanika, dok 39,5 odsto ispitanika ode kod privatnog“, rekao je Nikolić i dodao da je 51,6 odsto ljudi reklo da im je državni lekar preporučio privatnu kliniku, a čak 32,8 odsto da im je preporučio privatnu kliniku u kojoj baš on radi.

Anketa je pokazala da čak 86 odsto ispitanika veruje da pacijenti u Srbiji daju mito da bi dobili bolju zdravstvenu uslugu, a 60 odsto je izrazilo spremnost da to učini, da bi dobilo adekvatnu lekarsku pomoć.

Prema Nikolić rečima, svi ti podaci nedvosmisleno pokazuju da je neophodno reformisati zdravstveni sistem Srbije.