Zvaničnik Sankt Peterburga: Samo u Srbiji obraćanje mogu da počnem sa „braćo“

Vesti 26. okt 202215:48 33 komentara
Beoinfo

Član Vlade Sankt Peterburga Jevgenije Dmitrijevič Grigorjev izjavio je da je "Srbija verovatno jedina zemlja u Evropi gde obraćanje može da počne sa braćo", zahvaljujući gradonačelniku Aleksandru Šapiću na gosprimstvu, koje, kako je rekao, oseća od prvog dolaska u Beograd.

„Razgovori naših predaka kroz istroriju uvek su bili o prijateljstvu u slovenskom bratstvu“, rekao je Grigorjev, u zajedničkom obraćanju sa Šapićem u Skupštini grada, koji je prethodno, sa predstavnicima Grada, otvorio poslovno-informativni centar Sankt Peterburga.

Šapić je preneo želju gostiju da ne odgovaraju na pitanja novinara, jer smatraju da je „dovoljo to što su već rekli“, što je, dodao je Šapić, „sasvim u redu“.

„Izuzetno sam srećan zbog prilike da kao gradonačelnik otvaram jedno novo poglavlje u saradnji dva grada, u ekonomiji, turizmu, infrastrukturi, sportu, kulturi“, odgovorio je Šapić na novinarsko pitanje da li je poseta štetna za reputaciju Beograda, jer je reputacija Rusije u nekim delovima sveta u ovom momentu „toksična“.

„Ne vidim ništa toksično u ovoj poseti, samo pozitivno. U kom delu svetu bi ona bila doživljena kao toksična, to morate da odete u taj deo sveta i da njih pitate. Za Beograd je veoma važno da gaji što bolje odnose sa svim relavantnim gradovima Evrope, a Sankt Petrersubrg je jedan od najlepših“, rekao je Šapić, podsetivši da je na istom mestu stajao i sa prvim čovekom grada Brisela.

Šapić je rekao da je Beograd „otvoren, slobodan grad, mi smo uvek bili otvoreni i ka istoku i ka zapadu i to se, bar za moga mandata, neće promeniti“. Obraćanju u Skupštini Grada prisustvovao je i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Harčenko je, na otvaranju informativno-poslovnog centra Sank Peterburga, naglasio da je za Rusiju svaka saradnja važna, posebno sa Srbijom, „zemljom koja misli, gaji, čuva i sledi svoj nacionalni interes“, u čemu istrajavaju predsednik i Vlada Srbije, preneo je Beoinfo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare