Zukorlić: Ne tražiti samo ko će najviše da plati za mogućnost eksploatacije ruda

Vesti 26. okt 202122:52 1 komentar
N1

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić ocenio je da se mera između zaštite životne sredine i eksploatacije rudnih bogatstava Srbije može ostvariti otvaranjem prostora za konkurenciju, kao i domaćom zaštitom kroz relevantne naučne institucije.

Zukorlić je u emisiji „Reč na reč“ na RTS, u kojoj se debatovalo o eksploataciji litijuma i uglja u Srbiji, ocenio da bi trebalo otvoriti prostor za konkurenciju, gde se „ne bi samo tražilo ko će najviše da plati da dobije mogućnost eksploatacije“, već ko će da ponudi i bolje mere zaštite.

„Nipošto jedan, pa bio to ‘Rio Tinto’, ili bilo ko drugi, jer će zapravo ta konkurentnost obezbediti i kvalitet i našu mogućnost uvida u sve mogućnosti zaštite“, istakao je Zukorlić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, zaštita kroz konkurentnost ne bi bila dovoljna, tako da bi bilo potrebno tražiti i domaću zaštitu kroz relevantne naučne institucije.

„Uključiti najbolje stručnjake, analize i nadzore. I tek tada, u spoju ta dva oblika zaštite osigurati eksploataciju, ali nipošto na račun čoveka. Ni pojedinca, niti zajednice“, rekao je Zukorlić.

Istakao je da njima treba garantovati svaku zaštitu, ali „daleko od ekstremnih nastupa, poziva na pobune, ustanke, sukobe, borbe i nasilje“.

U debati su, osim Zukorilića, učestvovali i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenovski i narodna poslanica Srpske napredne stranke Nevena Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare