Žrtva nasilja prvog Prajda: Kao da se ništa nije desilo između 2001. i 2022.

Vesti 16. sep 202220:501 komentar
Izvor: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Ja mogu samo da se divim hrabrosti onih koji odluče da izađu na ulicu u situaciji gde vi imate mogućnost da završite u fizičkom obračunu", kaže Igor Dobričić, koji je na prvom Prajdu u Srbiji 2001. godine bio prebijen.

U Beogradu je za 17. septembar najavljena šetnja u okviru manifestacije Evroprajd (EuroPride), evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovog puta domaćin.

Povezane vesti:

Za isti dan okupljanje su najavile neformalne desno orijentisane grupacije. Policija je najavila da će zabraniti oba skupa jer je, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama ugrožena.

„Ne pratim vesti, tako da ono što ja znam o tome šta se dešava u Srbiji po tom pitanju je od mojih prijatelja, i od njih sam zadnjih nekoliko godina slušao nekakve pozitivne pomake. Tako da sam ja to uzeo zdravo za gotovo, te me je ovo sad potpuno zateklo“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Igor Dobričić, koji više ne živi u Srbiji.

Prva Parada ponosa u Beogradu ostaće upamćena po nasilju prema učesnicima manifestacije. Skup je organizovan u centru Beograda, 30. juna 2001. pod sloganom „Ima mesta za sve nas“.

Epilog okupljanja LBGT+ aktivista bilo je nasilje.

Kaže da ga trenutna atmosfera podseća na atmosferu iz 2001. godine.

„Kad vidim te slike mene to momentalno vraća nazad u 2001, koja je za mene neka vrsta traume koja je preostala. Tako da ja imam komplikovan emocionalni odnos prema tim slikama koje se sad pojavljuju kao da se ništa nije desilo između 2001. i 2022“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar