Zrenjaninski forum: Firma iz UAE dobila posao prečišćavanja pijaće vode

Vesti 28. jan 202220:19 4 komentara
Pixabay

Gradsko veće Zrenjanina donelo je odluku da posao prečišćavanja pijaće vode u ovom gradu ponovo poveri privatnoj firmi, saopštila je organizacija Zrenjaninski socijalni forum, navodeći da je predložena izmena osnivačkog akta Vodovoda i kanalizacije.

Prema tom predlogu, preduzeće se osniva radi obavljanja komunalnih delatnosti distribucije i odvođenja atmosferskih i otapadnih voda na teritoriji grada Zrenjanina, dok je u važećem osnivačkom aktu navedeno „i prečišćavanje i distribucija vode i prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda“.

Povezane vesti:

Posao prečišćavanja otpadnih voda već je dogovoren sa firmom „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i biće organizovan u formi privatno-javnog partnerstva, navodi Zrenjaninski socijalni forum i ističe da je ćerka firma „Metita“ nedavno kupila opremu fabrike vode.

Forum navodi da će „verovatno“ istoj kompaniji, kojoj je dodeljeno prečišćavanje otpadnih voda, biti poveren i posao obezbeđivanja ispravne vode za piće, čime će voda u Zrenjaninu biti faktički privatizovana.

„Skandalozna odluka gradske vlasti“

Građanski preokret iz Zrenjanina upozorio je da bi usvajanjem predloženih izmena osnivačkog akta lokalnog JKP Vodovod i kanalizacija, grad ostao bez preduzeća nadležnog za prečišćavanje vode.

Iz tog udruženja su naveli da je Gradsko veće Zrenjanina usvojilo predlog po kom se Vodovod osniva radi obavljanja komunalnih delatnosti distribucije vode i odvođenja atmosferskih voda dok se po još uvek važećem osnivačkom aktu, to preduzeće bavi i prečišćavanjem pijaće i otpadne vode.

„Iza ove skandalozne odluke gradske vlasti krije se namera da se poslovi prečišćavanja pijaće vode povere ‘stranim investitorima’ i to političkom odlukom, neposrednom pogodbom, bez stručne i javne rasprave“, ocenili su iz Gradjanskog preokreta.

Dodali su da je prošle godine gradska vlast Zrenjanina „poverila posao prečišćavanja otpadnih voda“ lokalnoj ispostavi firme Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) čiji su zastupnici, po navodima Gradjanskog preokreta, nedavno preuzeli vlasništvo nad „propalom fabrikom vode u Zrenjaninu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare