Zrenjaninci ne mogu da piju vodu iz česme, ali moći će da plivaju u mineralnoj

Vesti 13. okt 202119:32 5 komentara

"Građani Zrenjanina imaće priliku da uživaju u blagodetima plivanja u mineralnoj vodi Minakva, koja je po svom sastavu i prisustvu prirodno rastvorenog joda, slična upravo morskoj vodi'' - to je reklama za novi luksuzni spa centar u Zrenjaninu, gradu u kom je voda za piće zabranjena od 2003. godine. Šta na to kažu Zrenjaninci, a šta kompanija Minakva, čiji se, formalno-pravno legitiman biznis potez našao na meti kritika... pre svega, na društvenim mrežama.

Povezane vesti:

„Ja jedino mogu da pozovem međunarodnu javnost da isprate da li ljudi mogu da evoluiraju do te mere da se hidriraju putem kože, a ne na sadašnji način“, kaže Ivan Živkov iz Građanskog preokreta.

Sarkastične komentare poput ovog pronaćićete i na društvenim mrežama, ispod reklama za novi luksuzni spa centar. Marketing koji sigurno ne bi privukao toliko pažnje da se bazen sa lekovitom mineralnom vodom ne otvara baš u Zrenjaninu – gradu u kojem iz česama već punih 17 godina teče voda opasna po zdravlje.

„Za potrebe AquaFita smo preradili vodu iz vodovoda do nivoa pijaće vode. Mineralnu vodu koristimo samo u bazenu i dopunjujemo je iz Novog Sada, jer je lekovita i puna korisnih minerala“, kažu iz kompanije Minakva.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda je, pak, puna arsena; i pored toga, Zrenjaninci uredno plaćaju račune, a prema nezvaničnim procenama, za nabavku pijaće vode dnevno troše 20.000 evra.

„S jedne strane imate ekonomsku i političku elitu koja je profitirala u tim silnim privatizacijama u Zrenjaninu i oni mogu da se kupaju u mineralnoj vodi, a sa druge strane imate gubitnike privatizacije koji će da piju tu vodu iz bazena“, kaže Bekim Rukeci iz Udruženja ZRAK.

Formalno-pravno legitiman biznis kompanije Minakva našao na meti kritika i komentara, iako, primećuje aktivista Građanskog preokreta, ta kompanija sa problemom vodosnabdevanja u Zrenjaninu nema baš nikakve veze.

„Ja ne bih komentarisao poslovne poteze bilo koje kompanije pa ni Minakve, mene zanima kao građanina šta rade organi vlasti“, kaže Ivan Živkov.

Organi vlasti trenutno traže novo rešenje za problem vodosnabdevanja – ugovor sa fabrikom vode, u javno-privatnom partnerstvu, raskinut je u julu, jer za pet godina rada postrojenje nije ispunilo ni jednu od stavki predviđenih ugovorom.

Sada grad traži novog partnera, a upravo se kompanija Minakva u avgustu pominjala kao jedan od potencijalnih investitora, što su u odgovoru na pitanja N1 demantovali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare