Zrenjaninci blokirali put Beograd-Zrenjanin zbog Linglonga: Ignorišu građane

Vesti 24. avg. 202122:4327 komentara
Podeli:
linglong tabla
Izvor: N1

Grupa Zrenjaninaca je danas oko 17 časova blokirala magistralni put Beograd – Zrenjanin na kružnoj raskrsnici kod gradilišta fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta ujedinjenih fantoma, blokada je trajala oko pola sata i prouzrokovala je duge kolone vozila u oba smera.

POVEZANE VESTI

Blokadu koja nije bila najavljena i na kojoj nije bilo političkih obeležja, organizovali su aktivisti Građanskog preokreta, Pokreta ujedinjenih fantoma i Stranke slobode i pravde, dodaje se u saopštenju.

Operska pevačica i zamenica predsednika Građanskog preokreta Dragana Popović rekla je da je u pitanju protest zbog toga što državne institucije ignorišu građane i rade protiv njihovog interesa, a zahtevi su da građevinska inspekcija hitno sprovede svoje naredbe i ukloni bespravnu gradnju u okviru gradilišta Linglonga.

Pored toga, traži se da Upravni sud hitno odlučuje o tužbama koje su podnete protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su omogućili nezakonitu gradnju, kao i hitno sprovođenje istrage na osnovu krivičnih prijava podnetih protiv odgovornih lica u Linglongu.

Popović je istakla da bi svi zahtevi mogli da se sumiraju u jednom: da državi Srbiji projekat od nacionalnog značaja treba da budu njeni građani, a ne kineska gumara.

Sonja Pernat iz Stranke slobode i pravde istakla je da okupljeni ne pristaju da im grad bude poligon za koruptivne poslove i da postane predgrađe Linglonga kojem se poklanjaju milioni evra iz budžeta, dok Zrenjaninci nemaju ni ispravnu vodu za piće.

„Ne pristajemo ni da se arapski Metito, koji je doveden politički, bez tendera i javne rasprave, bez ijedne poslovne reference u Evropi, baš u našem gradu vežba u izgradnji prečistača otpadnih voda“, kazala je Pernat.

Ona je podsetila državne organe da po Ustavu političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, i da zato treba da rade u javnom interesu, a ne po diktatu Srpske napredne stranke.

Nećemo više dozvoljavati da nas institucije ignorišu i rade protiv nas. Ako nastave s dosadašnjim ponašanjem, naše akcije će biti sve češće i sve masovnije, poručila je Pernat, a saopštio PUF.

Popović i Pernat su svoja izlaganja završile rečima: „Ako ne bude pravde u institucijama, biće je na ulicama“, što je pisalo i na nekoliko transparenata.

Komentari

Vaš komentar