Zoranu Vukotiću sud u Prištini potvrdio desetogodišnju kaznu zatvora

Vesti 11. nov 202217:22 8 komentara
KoSSev

Zorana Vukotića, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina, odnosno za krivično delo „silovanje“ Albanke u Vučitrnu, danas je isti sud, ali u ponovljenom sudskom postupku proglasio krivim za izvršenje tog krivičnog dela i potvrdio mu desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema optužnici od prošle godine, Vukotić se tereti da je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, „suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela“.

Povezane vesti

Nakon što je Osnovni sud u Prištini 5. jula prošle godine, doneo odluku da se Vukotiću izrekne kazna zatvora u trajanju od 10 godina, njegova odbrana podnela je žalbu Apelacionom sudu.

Predmet je tada vraćen na ponovno suđenje, a Vukotić je tako danas ponovo proglašen odgovornim za krivično delo „silovanje“ i njegova desetogodišnja kazna zatvora je potvrđena, prenosi Klan Kosova, pozivajući se na saopštenje Osnovnog suda u Prištini.

Inače Vukotićev slučaj bio je prvi slučaj da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

Kancelarija za KiM: Pokušaj kriminalizacije svih Srba sa Kosova

Odluka Osnovnog suda u Prištini da Srbina Zorana Vukotića iz Vučitrna osudi na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin doneta je u sklopu opšteg pokušaja kriminalizacije svih Srba sa prostora Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarija Vlade Kosova za KiM.

Zbog toga i ova presuda, iz koje se ne može isključiti politički uticaj koji je pratio i ceo prvi proces Vukotiću, predstavlja pokušaj pravljenja veštačke simetrije sa zločinicima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, čijim se liderima sudi za gnusne zločine protiv Srba, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će advokat kog je angažovala Kancelarija za KiM uložiti žalbu na ovu presudu, kao i na prethodnom suđenju, jer Vukotić zaslužuje pravo na pravično suđenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare