Zoran Radovanović gost Novog dana

Vesti 12. jan 202114:17 > 14:45
Novi dan poster
N1

Situacija je konačno stabilizovana. To je zaključak nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima bolnica iz kovid sistema. Dobra vest je i da se pojedine bolnice vraćaju u svoju normalnu funkciju, a nastavlja se i vakcinacija. Međutim, zabrinjava velika smrtnost zdravstvenih radnika, kao i odbijanje imunizacije. Šta su razlozi? O tome u temi jutra govori epidemiolog prof dr Zoran Radovanović.

„Katastrofa“ i „javašluk“ samo su neke od reči kojima kritičari opisuju spor početak vakcinacije u Nemačkoj. Slično kao u Srbiji, i u Nemačkoj je do sada vakcinisano veoma malo ljudi, a neizvesno je kada bi mogao da bude dostignut kolektivni imunitet. O tome sa novinarom Dojče velea Nemanjom Rujevićem.

Grupa istraživača sa Univerziteta Stanford je drugi put zaredom objavila listu najboljih svetskih naučnika, a na rang-listi za 2019. godinu nalazi se i 49 naučnika iz Srbije, među kojima je i akademik Dušan Teodorović. On je gost prelistavanja štampe.

Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince. O tome u Novom danu.

Nova godina, nova pravila. Nakon brisanja tviter naloga predsednika Amerike Donalda Trampa i pitanja da li je došlo do ukidanja slobode govora na društvenim mrežama, ovih dana nas brine i bezbednost naših podataka. Kompanija Facebook od februara uvodi nova pravila korišćenja njihovih popularnih aplikacija. Nakon promena na aplikaciji Instagram, na redu je i WhatsApp. Ima li razloga za brigu? Da li treba da predjemo na Signal ili Telegram? Šta se dešava sa društvenim mrežama? O tome sa Markom Crnjanskim sa portala Netokracija.rs.

Vest da će grad Beograd tražiti nova izvorišta pijaće vode na Velikom ratnom ostrvu razljutila je sve aktiviste koji već mesecima protestuju i ukazuju na štetnost planirane gradnje u blizini aktuelnog vodoizvorišta na Makiškom polju. O tome govori Branislav Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta.