Lutovac: Državotvorni pokret – pokušaj podele odgovornosti za sve što je loše

Vesti 20. sep 202220:44 21 komentara

"Državotvorni pokret ne mogu da prave oni koji su uništili državu, institucije i društvo", rekao je u emisiji "Iza vesti" predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Prema njegovoj oceni, to je pokušaj da se podeli odgovornost za sve ono što je loše urađeno i da se politički profiliše na drugi način.

Pročitajte još:

Lutovac je rekao da stvaranje državotvornog pokreta može da bude i pokušaj da se iz političkog mejnstrima odstrane ekstremi sa leve i desne strane i na taj način proširi centar političkog uticaja. Dodaje da to nije nova ideja, i da je tako nešto u Velikoj Britaniji svojevremeno uradio Toni Bler, danas savetnik Aleksandra Vučića.

„Ne postoje klasične podele na ideologije. Nema levice i desnice, mi smo progresivci i zauzimamo centralni politički prostor. On je kratkoročno imao pomaka, međutim dugoročno napravio je štetu laburistima jer je socijaldemokrate udaljio od svog biračkog tela“, objašnjava Lutovac.

Upitan da li na taj način Vučić zauzima mesto Demokratske stranke na političkom centru, gost emisije „Iza vesti“ kaže da on retorički pokušava da ga zauzme, ali da je posle ovoliko godina ljudima jasno da predsednik Srpske napredne stranke i Srbije jedno priča, a drugo radi.

Kada su u pitanju ocene da se Vučić plaši desnice, Lutovac kaže da je to tačno u kontekstu da lider naprednjaka brine samo o svom rejtingu.

„Kada je u pitanju Kosovo, desnica ga ugrožava. Pokušava da je marginalizuje, da je prikaže ekstremnom“, napominje predsednik DS.

Dodaje da se demokratske opcije manje plaši jer je „učinio sve da je marginalizuje“.

Lutovac ističe da građanska demokratska opcija nije anacionalna, već te nacionalne interese drugačije shvata.

Govoreći o savezništvu demokrata sa drugim strankama opozicije, Lutovac kaže da stranke desnice nisu saveznici, već oni koji „Srbiju hoće da učine normalnom građanskom demokratskom državom koja brine o nacionalnim interesima“.

Napominje da je Srbiji potrebna umerena desnica koja neće biti ekstremna. Upitan da li je to Vučić, odgovara da on nije ni desnica ni levica jer nema ideologiju, a po potrebi je i jedno i drugo.

„Njegova jedina orijentacija je opstanak njegovog rejtinga i jačanje sopstvenog rejtinga“, kazao je Lutovac.

Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde, Lutovac kaže da među njima nije bilo svađe i da imaju razgovore i kontakte. Dodaje da imaju određene razlike i drugačija gledanja kako doći do cilja. Među tim razlikama je i način rešavanja pitanja Kosova.

„Svi su naši saveznici koji nude alternativu Aleksandru Vučiću. Koji smatraju da mi moramo da budemo alternativa, a ne saveznik Aleksandra Vučića. Iskreno se nadam da će Stranka slobode i pravde biti na tim pozicijama. Oni imaju drukčije gledanje kako dođi do određenog cilja, a da će na kraju biti na pravoj strani“, kazao je Lutovac.

Objašnjava da DS smatra da treba biti oštra opozicija Vučiću, za razligu od opozicionih kolega koji misle da po nekim pitanjima treba tražiti dogovore.

„Nemamo o čemu da razgovaramo sa Vučićem dok god je on na ovim pozicijama na kojim jeste“, istakao je Lutovac.

Kada je u pitanju Kosovo, predsednik Demokratske stranke kaže da pre rešavanja statusa treba normalizovati i demokratizovati državu.

„Moramo da napravimo konsenzus da nam je potrebna demokratski uređena država. Kada uredimo državu kao takvu na red dolaze druga društvena pitanja. Za procedure, demokratiju i ljudska prava uvek ima vremena“, kazao je Lutovac.

Dodaje da status Kosova ne može da se reši bez demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

„Ne možete sa autokratom da rešavate takve probleme, jer svako rešenje koje bi potpisao autokrata koji ne pita građne, Skupštinu i institucije ne može da bude prihvatljivo i dugoročno održivo“, ocenjuje Lutovac.

Predlog Nemačke i Francuske o Kosovu, koji se pojavio u medijima, Lutovac ne želi da komentariše, navodeći da je neprihvatljivo razgovarati o dokumentima za koje ne znamo da li zaista postoje.

„Ako Vučića boli glava, mi moramo da znamo od čega ga boli glava. Nas boli više glava od svih tih nepostojećih papira, non-pejpera, procurelih informacija, nezvaničnih informacija. Mi hoćemo da znamo o čemu se to razgovara. Čoveče, reci o čemu se razgovara. A ne da u Skupštini razgovaramo o tehničkom dokumentu“, rekao je Lutovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare