Zoran Đokić u Prištini osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

Vesti 11. feb 202116:30 > 16:3711 komentara
Izvor: Shutterstock

Osnovni sud u Prištini je proglasio krivim Zorana Đokića za ratni zločin i izrekao mu kaznu od 12 godina zatvora.

Kako javljaju prištinski mediji, predsednik sudskog veća sudija Arben Hoti je tokom izricanja presude rekao da su „svi dokazi analizirani odvojeno i potvrđene su neosporne činjenice da je 28. i 29. marta 1999. godine u Peći bila izvedena akcija srpskih snaga protiv albanskog stanovništva s ciljem njihovog iseljavanja iz njihovih domova i njihovog ubijanja“.

Prema sudiji, analiziran je alibi optuženog i zaključeno je da ono na šta se pozivao Đokić nije dokazano.

Inače, prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Đokić je „tokom 1999. godine u Peći, sa nekim neidentifikovanim licima, nasilno udaljio stanovnike iz svojih domova, pa čak i neke od njih ubio“.

„Opljačkali su ih, prisilili ih da predaju sav novac koji su imali oni i njihove porodice, uzevši porodično zlato, zatim su u dvorištu kuće prvo pretukli povređenog Š. Udarili su ga u lice i polomili zube, dok ga je S. primorao da ode da obezbedi drugi novac i u međuvremenu su ga ubili“, navodi se u optužnici protiv Đokića.

Đokić je, prema tužilaštvu, „primenio mere zastrašivanja protiv ugroženog civilnog stanovništva, počinio ubistva i pljačke i naredio raseljavanje civilnog stanovništva“.

Kancelarija za KiM: Presuda Đokiću primer kako se gaze pravo i pravda

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je presuda suda u Prištini, kojom je Srbin Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata, primer kako se „na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda“.

Kako su ocenili u Kancelariji, prvostepena presuda je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer „ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela“.

Dodali su da ta presuda pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci.

U saopštenju su podseća da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je ocenjeno „procesno nedopustivim“, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog.

„Zbog toga se drugačije ne može tumačiti ta sramna presuda, nego kao suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde“, navedeno je.

Kako se dodaje, nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa, suđenja za zločine tokom rata na Kosovu sude samo lokalne sudije Albanci, „koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima“.

„Ovom presudom je Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija uložiće žalbu na tu prvostepenu presudu“, navodi se u saopštenju i dodaje da u Kancelariji očekuju da pravda bude zadovoljena i da Đokić bude oslobođen.

Komentari

Vaš komentar