Zmije zbog vrućine izmilele na terase u naselju Vojvoda Vlahović

Vesti 05. jul 202208:215 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Zmije su se pojavile u beogradskom naselju Vojvoda Vlahović, a građani prijavljuju da su ih videli čak i na svojim terasama.

Stanarima naselja Vojvoda Vlahović svakog dana dolaze nepozvani gosti. Tihi su, često neprimetni i penju se na terasu. Stanari već nekoliko dana ne otvaraju prozore.

„Zmije su se pojavile pre deset dana i nema pravila kada se pojavljuju, da li je u 7 ujutru ili 10 uveče, neprijatna je situacija. Svi prozori su spušteni, ljudi se plaše da izađu“, rekla je stanarka Bojana Кostić za RTS.

Pored zgrade u naselju Vojvoda Vlahović nalazi se šiblje, visoka trava i rastinje. Mesecima niko nije kosio, a parcela pripada privatnom licu, tvrde stanari. Iz Opštine Zvezdara, RTS nije dobio nikakav odgovor.

Stručnjaci kažu da u gradovima nema otrovnica, ali da se u slučaju ujeda treba obratiti lekaru.

„U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako su sve one koje nalazimo oko kuća, pogotovo ovde u Beogradu, neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja“, objašnjava biolog Кristijan Ovari.

Zoohigijena Veterine Beograd nije odgovorila na pitanje koliko imaju prijava i da li su stizale i iz ovog naselja.

Zmijama pogoduju vrućine, gladnije su i ima ih više

U arhivima Beogradske hronike su reportaže o zmijama u podrumima, krevetima, ormarima, na tavanima, pa čak i u automobilu i dečjem krevecu.

„Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas“, objašnjava Ovari.

Ukoliko, dodaje, dođe do ujeda, treba se obratiti lekaru, jer on najbolje zna šta i kako raditi.

„Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete“, upozorava Ovari.

Stručnjaci zmije smatraju korisnim gmizavcima, jer se hrane glodarima i insektima, pa ih, kažu, ne treba ubijati. Postoji i zakon koji ih štiti. Кazna za nekoga ko ubije zmiju je od 14.000 do 100.000 dinara.

Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

Komentari

Vaš komentar