Životić: Nije verovatno da bi Rusija predala Belorusiji nuklearno naoružanje

Vesti 27. jun 202209:50 2 komentara
N1

Nije verovatno da bi Rusija predala Belorusiji nuklearno naoružanje, pogotovo uz činjenicu da se pre više od 25 godina Belorusija odrekla statusa nuklearne sile, izjavio je za RTS istoričar Aleksandar Životić, profesor Filozofskog fakulteta.

Pročitajte još:

„Raketni sistem ‘iskander’ jeste konstruisan tako da može da koristi konvencionalno i nuklearno naoružanje, ali čak i kada bi se desilo nešto tog tipa, to bi zasigurno bilo pod strogom ruskom kontrolom“, rekao je Životić za RTS.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je prošle nedelje da će Rusija narednih meseci prebaciti u Belorusiju taktički sistem Iskander-M, koji može da koristi balističke ili krstareće projektile u konvencionalnoj i nuklearnoj verziji. Putin je kazao i da će Rusija pomoći u modifikovanju beloruskih ratnih aviona SU-24 kako bi mogli da nose nuklearno naoružanje, kao odgovor na zahtev beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Životić, pak, kaže da je važnija odluka da se pređe na viši stepen integracije između Rusije i Belorusije, uz zajedničko opredeljenje za jačanje saveza i ruske isporuke konvencionalnih modela naoružanja.

Istoričar kaže da se otvaraju mnoga pitanja, ali da preovlađuje stav da Belorusija za sada neće ući u sukob.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare