Životi uzbunjivača u borbi za istinu – „Ogledalo društva“

Vesti 09. jan. 202109:094 komentara
Podeli:
Izvor: Insajder

Uzbunjivači su ljudi sa imenom, prezimenom i dižu glas protiv zloupotreba i korupcije, rizikujući svoje radno mesto, svoju egsistenciju pa i bezbednost. U Srbiji je, krajem 2014. godine, usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača. Tim zakonom predviđena je zaštita onih koji koji ne mogu, kao većina, da okrenu glavu,na nezakonitosti, korupciju, bahatosti i sve ono što ugrožava institicije, ili kompanije u kojima rade, ili mesta u kojima žive. Ipak slučajevi na koje su ukazali neretko ostaju u fiokama, a njihovi životi više nisu isti.

U novoj dokumentarnoj emisiji „Ogledalo društva“, o zloupotrebama na koje su ukazali i onome što se dogodilo, ne samo sa tim slučajevima, nego i u njihovim životima, govore doktor Borko Josifovski, nekadašnji direktor Hitne pomoći, Goran Milošević, nekada zaposleni u Putevima Srbije i Divna Sakradžija, matičarka u opštini Žitište.

Iako različiti, svi ovi slučajevi pokazuju odnos institucija prema uzbunjivačima.

Kako kroz sve to prolaze njihove porodice i kako izgleda odrasti toj borbi svedoči i sin Borka Josifovskoj, Andrej Josifovski koji je danas umetnik i asistent na Arhitektonskom fakultetu.

O borbama uzbunjivača, iz novinarskog i pravnog ugla, u emisiji „Ogledalo društva“, govore Rodoljub Šabić, advokat koji je od 2004. do kraja 2018. bio i Poverenik za informacije od javnog značaja, Vladimir Radomirović, urednik sajta Pištaljka i Duško Kovačević, advokat iz Pravnog savetovališta Pištaljke koja pruža pravnu pomoć uzbunjivačima.

Dokumentarna emisija Ogledalo društva je na programu televizije N1 u utorak 12. januara u 20 sati.

Komentari

Vaš komentar