Živojin Rakočević novi predsednik UNS-a

Vesti 30. maj 202112:56 > 20:5917 komentara
živojin rakočević
Izvor: N1

Skupština Udruženja novinara Srbije (UNS) izabrala je za novog predsednika tog udruženja Živojina Rakočevića, novinara iz Gračanice i direktora Doma kulture, saopštila je Izborna komisija UNS. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Suda časti, kao i Upravnog odbor UNS.

Na Skupštini je, osim predsednika, biran i Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti UNS.

Povezane vesti

Ove godine prijavljen je znatno veći broj kandidata za sve organe Uprave, a delegati kojih je registrovano 592, biraju između dva kandidata za predsednika.

Kandidaciona komisija UNS predložila je za kandidata dosadasnjeg predsednika Vladimira Radomirovića, a na Izbornoj skupštini usvojen je predlog da Živojin Rakočević, na osnovu žalbi podnetih Skupštini, bude drugi kandidat.

Prema izveštaju RTV KiM od subote kasno uveče, Rakočević je većinom glasova izabran za predsednika UNS.

On je dobio 263 glasa, dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241, a pet glasova je bilo nevažećih.

Glasalo je 510 članova od 599 koliko je imalo pravo glasa.

Na saopštavanju rezultata nije bio prisutan Radomirović.

Rakočevič: Pobedila marginalna, dobra, nevidljiva novinarska sila

Rakočević po objavljivanju rezultata izbora izjavio je da je na Skupštini UNS-a pobedio potisnuti, dobro organizovani i sjajni marginalni deo kolega, da je pobedio dijalog i odsustvo kršenja pravila.

„Izgubila je mogućnost da ne komuniciramo, vodili smo razgovor koji se u proteklih dana u UNS pretvorio u totalitarizam“, rekao je Rakočević novinarima.

Govorio sam da je UNS mrtav zato što je prestao dijalog, prestali smo da podržavamo ljude koji drugačije misle i isključivali ih iz Udruženja i zato što smo bili spremni da osudimo kolege, naveo je on.

Ta marginalna, dobra, nevidljiva novinarska sila koja radi na terenu i koja je na najvećem udaru u unutrašnjosti je odlučila da budem prvi predsednik UNS u istoriji ovog udruženja koji nije iz Beograda, naglasio je Rakočević.

On je rekao da među njima prepoznaje kolege na Kosovu i Metohiji koji 20 godina rade čudesan posao i razvili su demokratski, ljudski potencijal i postali su najbolji deo UNS.

Taj trenutak je progovorio, rekao je on i zahvalio svima koji su bili, dali doprinos i preživeli „onu nenormalnu atmosferu“ u subotu.

„Ne bih unosio nikakav trenutak podele, jer ako mi u UNS ili bilo kom esnafskom udruženju nismo spremni na suštinski dijalog i da prihvatmo drugačije mišljenje, ne treba da se bavimo ovim poslom“, odgovorio je Rakočević na pitanje o današnjem izostanku Radomiroviča sa sednice Skupštine UNS-a.

Izabrani i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Upravnog odbora

Izborna komisija Udruženja novinara Srbije konstatovala je, na osnovu glasanja članova tog udruženja, da su izabrani članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Upravnog odbora.

U petočlani Nadzorni odbor izabrani su Dušanka Vujošević, Dušan Telesković, Brane Krtolica, Života Negovanović i Radojka Nikolić.

U Sud časti UNS izabrani su Jasmina Ilić, Muharem Bazdulj, Milorad Vesić, Vesna Kostić i Ljubinka Milinčić.

Skupština Udruženja novinara Srbije izabrala je, posle ponovljenog glasanja, 40 članova Upravnog odbora.

Isak Virgučić je u ime Verifikacione komisije saopštio da je pravo glasa na ponovljenim izborima imalo 599 članova, koliko je štampano i glasačkih listića, a da je na ponovljenim izborima glasalo 143 njih.

U Upravni odbor UNS izabrani su Goran Avramović, Miljan Vitomirovic, Budimir Ničić, Jovan Simić, Dušan Albijanić, Darko Dimitrijević, Predrag Rava, Slobodan Radičević, Anđelka Ćuk i Ivica Milosavljević.

U UO UNS su izabrani i Jelena Spasić, Bogdan Vranješević, Dragoslav Gogić, Sonja Ivković, Zoran Maksimović, Žikica Stevanović, Dragan Stojanović, Gordana Eror, Olivera Kovačević, Obrad Gogić, Jasmina Panjiki, Slobodan Ćirić, Aleksandar Grubeš, Dragana Deurić.

Članovi uprave su i Petar Živković, Ljubenko Zvizdić, Milan Vlajić, Zorica Šoković, Vera Korponaić, Olja Milošević, Dragan Todorović.

U UO UNS izabrani su i Edip Honić, Dubravka Nikolić, Branislava Džunov, Darinka Mihajlović, Gvozden Zdravković, Jovanka Stojanović, Branko Žujović, Predrag Vasiljević i Novica Savić.

Komentari

Vaš komentar