ZIP: Poništiti odluku o prodaji instituta „Černi“, a odgovorne privesti pravdi

Vesti 03. mar 202221:26 5 komentara
Jaroslav Černi institut
N1

Združene inicijative i pokreti (ZIP) pozdravljaju ocenu Saveta za borbu protiv korupcije da je privatizacija vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“ protivzakonita i da se mora poništiti, a od nadležnih traže da započnu istragu o postupku odgovornih lica u izboru kupca. Traže da "Černi" dobije status institucije od strateškog značaja, kako bi se zaštitio od budućih pokušaja privatizacije.

Kako su naveli u saopštenju, ZIP mesecima ukazuje na neosnovan potez države Srbije da privatizuje „Jaroslav Černi“ i „tako otuđi dobro od strateške važnosti za građane Srbije, ugrožavajući naše zdravlje, ekološku sigurnost i održiv razvoj“. Kako ističu u saopštenju, više od 32.000 ljudi potpisalo je peticiju za stopiranje privatizacije Instituta u oktobru 2021.

Prema zvaničnoj oceni Saveta, postupak privatizacije vodoprivrednog Instituta i prodaja državnog kapitala konzorcijumu Milenijum Tima i sedmorici izvršnih direktora Instituta je neosnovana, neargumentovana i sadrži elemente krivičnog dela.

Povezano:

Tražimo da odgovorne institucije uključujući Vladu Srbije, Tužilaštvo, Državno Prvobranilaštvo i Agenciju za sprečavanje korupcije urade moralno ispravnu stvar i pod hitno pokrenu postupak za poništenje odluke i ugovora o prodaji Instituta, i započnu istragu o postupku odgovornih lica u izboru kupca, uključujući zloupotrebu položaja i sukob interesa od strane članova konzorcijuma, navode Združene inicijative i pokreti.

Takođe, kako su naveli, zahtevaju od Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj da pokrene inicijativu da „Jaroslav Černi“ dobije status institucije od strateškog značaja i da se na taj način zaštiti ovo javno dobro od budućih pokušaja privatizacije.

Pozivamo medije i stručnu javnost, kao i građane Srbije, da se uključe u borbu protiv korupcije i kreiraju kontinuiran pritisak na odgovorne institucije da se poništi odluka o prodaji Instituta, a odgovorna lica privedu pravdi, navode ova udruženja i pokreti.

Živimo u vremenu kada zbog sve veće ugroženosti osnovnih prava građana na pijaću vodu i zdravu životnu sredinu, prirodna dobra i stručni kadrovi za održivo upravljanje vodnih resursa predstavljaju pitanje nacionalne bezbednosti i prosperiteta naše zemlje. Protivzakonita prodaja Instituta „Jaroslav Černi“ predstavlja antipatriotski čin i moramo je zaustaviti, navodi se u saopštenju ZIP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare