Žiofre: Znamo da je Srbija u delikatnoj poziciji, želimo srpski narod sa nama

Vesti 31. mar. 202210:40 > 11:0819 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je gostujući na N1 da nema razgovora o sankcijama Srbiji. "Srbija je kandidat, preduzela je iste mere kao Evropska unija, otvorila vrata izbeglicama, omogućila im pristup tržištu rada, obrazovanje. Puno je pozitivnih koraka učinjeno, želimo da srpska Vladu i srpski narod da budu sa nama, suprotstvljajući se agresiji u Ukrajini. Srbija se uskladila sa velikim brojem deklaracija EU, donet je veliki broj restriktivnih mera, očekujemo da će se sve zemlje koje imaju ambiciju ka EU postepeno uskladiti sa spoljnom politikom i merama koja je Unija donela", rekao je on.

Na pitanje „šta je postepeno“ i da li je Unija ostavila vlastima u Srbiji da donesu odluku o sankcijama Rusiji posle izbora, Žiofre kaže da to nije slučaj.

„Imamo stalni dijalog sa srpskom Vladom, nastavićemo da razgovoramo i posle izbora. Srbija je povećala stopu usklađenosti sa evropskom spoljnom politikom. Krećemo se u dobrom pravcu, očekivanja su tu jer je Srbija rekla da joj je strateški cilj da se učlani u Uniju, o tome će biti razgovora i sa novom Vladom“, kaže.

Žiofre je rekao da ne može da odgovori konkretnije da li će Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, morati da uvede sankcije Rusiji.

"Znamo da je Srbija u delikatnoj poziciji, energetski zavisi od Rusije, moramo da se pozabavimo tim pitanjem. Zašto je Evropa odlučila da prestane da uvozi gas iz Rusije. Energija je ključno pitanje, EU je odlučila da smanji uvoz uglja, nafte i gasa iz Rusije, izaći ćemo sa planom kako to da se ostvari, želimo da smanjimo našu zavisnost od energenata iz Rusije i da je ukinemo. Gledamo Zapadni Balkan i Srbiju kao deo koji želimo sa nama, želimo da se suprotstavimo ruskoj agresiji. Kad Rusija pošalje tenkove u Ukrajinu, mnogo je problema celom svetu, želimo da uvedemo Srbiju u deo rešenja, Srbija će biti u prilici da kupuje gas i iz drugih zemlja, Evropska unija želi da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom na putu ka EU", smatra Žiofre.

Komentarišući izbore u Srbiji 3. aprila, kaže da su oni izuzetno važni.

"Predano smo radili da bi poboljšali uslove, imali smo međustranački dijalog, takođe smo snažno podržali primenu preporuka o Izbornom zakonu, nešto je primenjeno, vidimo da sve političke stranke učestvuju u procesu, to je pozitivno, to bi trebalo da se odrazi i u Skupštini. Posle izbora će biti još više posla, za nove izborne reforme, biće novih pitanja kojima ćemo morati da se bavimo, puno toga treba rešavati", kazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ukrajina, Moldavija i Gruzija zatražile su prijem u Evropsku uniju, a Žiofre kaže da EU želi da radi intenzivnije na procesu pristupanja Zapadnog Balkana Uniji.

"Važno je ubrzati ga, želimo sa novom Vladom da sednemo i da razgovoramo. Znamo koji je put kojim treba ići, potrebne su nam reforme, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, korupcije. Biće obnovljeno interesovanje, ova kriza je dala novi zamah. Oni vide Uniju kao mesto gde ljudi mogu pristojno da žive, gde demokratija može da funkcioniše", ocenio je on.

Govoreći o Strateškom kompasu Evropske unije, Žiofre kaže da je značaj u tome što su okupljene sve evropske članice oko toga.

"Sve zemlje članice imaju različitu istoriju, ali uspeli smo da se složimo oko dokumenta o mogućim pretnjama Uniji i načina da se odgovori. Svedočimo napadu na Ukrajinu, ali i na mir i bezbednost. Dokumentom želimo da poboljšamo bezbednosnu i odbrambenu politiku, da štitimo građane, da odgovaramo na krize i da budemo partneri sa organizacijama koje dele naše vrednosti. Ovo je važan dokument, javno dostupan. Nismo u fazi evropske vojske, ne radi se o tome. Svaka zemlja ima svoju bezbednosnu politiku, mnoge zemlje članice su rekle da žele da povećaju deo BDP za bezbednost i kako iskoristiti finansijske kapacitete", kazao je on.

Dodaje da nema konkurencije sa NATO, već da postoji snažna saradnja.

"Saradnja sa NATO će se nastaviti. Proteklih nedelja saradanja sa NATO, SAD je veoma snažna u Evropi. Puno je pretnji, moramo da se naviknemo i na hibridne pretnje, bezbednost na internetu. Pretnje su raznolike, moramo da gledamo odnose sa Kinom, imamo interese i na Pacifiku, moramo da pružimo ruku i Afričkoj uniji, prepoznajemo ono što su nam pretnje u susedstvu i dalje od toga", rekao je on dodajući da stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana ne treba uzeti "zdravo za govoto" zbog stranih uticaja koji rade na destabilizaciji regiona i pogoršanja bezbednosne situacije u Evropi.

Sve najvažnije informacije pratite na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar