Žiofre sa Vučićem, ponovio stav Brisela po pitanju usklađivanja spoljne politike

Vesti 04. okt 202212:32 27 komentara
TANJUG/RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji je ponovio preovlađujući stav Brisela kada je u pitanju usklađivanje spoljne politike Srbije sa agendom EU i uvođenje sankcija Rusiji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Vučić i Žiofre razgovarali su o odnosima sa EU, predstojećem Samitu u Pragu, modalitetima jačanja saradnje u oblastima od obostranog interesa, poput energetske bezbednosti, usklađivanja vizne politike sa EU u cilju borbe protiv ilegalnih migracija, kao i o saradnji na velikim infrastrukturnim projektima.

Vučić je istakao da Srbija posvećeno radi na realizaciji ciljeva koji su u skladu sa njenom evropskom orijentacijom, poput snažnog ekonomskog napretka i očuvanja mira i stabilnosti u regionu kroz inicijative povezivanja, čime je pokazala da je ozbiljan, odgovoran i pouzdan partner Unije. U tom kontekstu, sagovornici su razmenili mišljenja i o predstojećem Samitu u Pragu na kojem će se raspravljati o inicijativi za uspostavljanje evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica EU i onih država koje tome teže.

Žiofre je izrazio spremnost za saradnju sa Srbijomu pogledu rešavanja otvorenih pitanja, koja su od ključnog značaja za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Vučić je ponovio zahvalnost Evropskoj komisiji na podršci u izgradnji energetske infrastrukture, što je za Srbiju od izuzetnog značaja, dodavši da je Srbija maksimalno angažovana na projektima diversifikacije energetskih izvora i puteva snabdevanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare