Žiofre poručio Dačiću: Važno da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU

Vesti 28. apr 202217:16 5 komentara
Emanuele Žiofre
Tanjug / Dragan Kujundžić

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ukazao je u Beogradu, na sastanku sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, na važnost usklađivanja spoljne politike Srbije sa stavovima Evropske unije.

„U svetlu ruske agresije na Ukrajinu, važno je da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU, uključujući i u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Žiofre.

Povezane vesti

Žiofre je kazao da EU očekuje formiranje nove skupštine i nove vlade Srbije sa snažnim mandatom da uvede neophodne reforme radi napretka na putu ka članstvu u EU, saopštila je Skupština Srbije.

Dačić je rekao da je Srbija spremna za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje Beograda, piše u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli pozitivne rezultate rada dosadašnjeg saziva Skupštine Srbije, kao što su uspešna implementacija mera dogovorenih u međustranačkom dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta, učešće svih političkih snaga na nedavno održanim izborima bez bojkota, unapređenje izbornih uslova, i reforma pravosuđa i Ustava koje su ostvarene kroz saradnju sa Venecijanskom komisijom.

Žiofre je zahvalio Dačiću na ulozi posrednika u međustranačkom dijalogu i pozdravio činjenicu da su svi ključni politički akteri učestvovali u izbornom procesu, dodaje se.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare