Žiofre o Danu borbe protiv homofobije: Moto EU – ujedinjeni u različitosti

Vesti 17. maj. 202215:26 > 16:38
Podeli:

Baš kao pravo na život, pravo da dišemo i pravo da budemo slobodni, svi treba da imamo pravo da biramo koga volimo i da budemo slobodni da volimo bez predrasuda, poručio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT).

Bili su potrebni vekovi da se homoseksualnost ne percipira i konačno skine sa liste mentalnih poremećaja, ali našem društvu još treba vremena da se ovim ljudima da pravo koje zaslužuju. Sloboda izražavanja takođe znači biti u mogućnosti da se slobodno izražavamo i što je ta sloboda veća, to smo bolje društvo u celini, naveo je Žiofre.

Povezane vesti

Moto EU je „ujedinjeni u različitosti“ i danas je ova poruka posebno važna za nas dok nastavljamo zajedničku borbu za pravo da možemo da izaberemo koga ćemo da volimo, dodao je Žiofre, saopštio je EU Info centar.

Evropska komisija je 2020. godine usvojila Strategiju o ravnopravnosti LGBTIQ osoba za period 2020-2025, prvu strategiju Komisije o ravnopravnosti LGBTIQ+ osoba čime se ističe posvećenost Evropske komisije izgradnji Unije jednakosti.

Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino ukazao je da se LGBTIQ+ osobe i dalje širom sveta suočavaju s velikim izazovima, pa čak i u društvima koja su veoma otvorena.

Ruska agresija na Ukrajinu donosi nove izazove našem radu u borbi protiv diskriminacije. Ovo je rat protiv suverene zemlje, ali je takođe i rat protiv vrednosti otvorenog društva i poštovanja različitosti koje EU brani i promoviše. LGBTIQ+ osobe su posebno na udaru. Jednakost i inkluzija su stigmatizovani i osporavani, dodao je Sanino, dodaje se u saopštenju.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Delegacije EU u Srbiji u Beogradu večeras od 20 sati biće osvetljena duginim bojama kao čin podrške LGBTIQ+ zajednici i radu svih organizacija civilnog društva i aktivista za ljudska prava koji je od suštinskog značaja za održavanje i unapređenje ljudskih prava LGBTIQ+ osoba.

Čomić: Borićemo se da se svi malo različiti od nas osećaju kao većina

Ovo je dan kada obećavamo da ćemo se boriti protiv mržnje prema onima koji su samo malo različiti od nas, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić u francuskoj ambasadi, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Srbija neće odustati od privrženosti izgradnji društva sa kulturom ljudskih prava, gde će se svi malo različiti od nas osećati jednako kao većina. To je cilj vlade i volja stanovništva Srbije, rekla je Gordana Čomić.

Francuski ambasador u Beogradu Pjer Košar je izjavio da su svuda u svetu homoseksualne i biseksualne osobe žrtve uznemiravanja, torture, hapšenja, čak i ubistava.

U nekim zemljama se homoseksualnost i dalje smatra bolešću, naveo je Košar.

Prema njegovim rečima, Pariz podržava dekriminalizaciju homoseksualnosti. Na jarbolu francuske ambasade u Beogradu podignuta je i zastava EuroPride 2022, jer će upravo Beograd biti domaćin te manifestacije u septembru.

To je znak da poštujemo jednakost prava i dostojanstva svih osoba, bez obzira na njihovu seksualnost, izjavio je Košar.

Komentari

Vaš komentar