Ziđin Srbija: Ozelenjavanje kopovskog odlagališta Visoki planiri i jezera Robule

Vesti 31. maj 202211:49 1 komentar
N1

Kopovsko odlagalište "Visoki planiri" u Boru, kao i jezero "Robule" uskoro će biti ozelenjeni, u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana, najavila je danas kompanija Ziđin Srbija koja je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Povezane vesti

„Ovaj posao nije bio sastavni deo Ugovora o strateškom partnerstvu Ziđina sa Vladom Srbije, pošto je reč o parcelama koje su istorijsko nasleđe nekadašnjeg RTB-a“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da su od dolaska Ziđina u Srbiju ukupne investicije u Bor i Majdanpek četvorostruko premašile cenu po kojoj je kineska kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat i realizovala strateško partnerstvo sa Srbijom.

Ziđin je u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, za tri i po godine uložio 1,32 milijarde dolara, odnosno 60 miliona dolara više od onoga što je bila u obavezi da učini ta kompanija do kraja 2024. godine.

Ulaganja u zaštitu životne sredine su iznosila 161 milion dolara.

Ugovorom o strateškom partnerstvu Ziđin se decembra 2018. obavezao da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i znatno povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare