Ziđin osposobio stanicu za merenje zagađenja u Slatini kod Bora

Vesti 30. apr 202111:17 > 11:43 4 komentara
Ziđin
N1

Kineska kompanija Ziđin (Serbia Zijin Copper) saopštila je da je osposobila za rad mernu stanicu u Slatini kod Bora i da je ugrađen nov analizator za praćenje koncentracije sumpor-dioksida, a da je ukupna vrednost uređaja oko dva i po miliona dinara.

Ziđin podseća da je merna stanica u Slatini jedna od pet takvih stanica u Boru, koje su deo državne mreže Agencije za zaštitu životne sredine, a podaci o kvalitetu vazduha dostupni su u realnom vremenu na portalu te Agencije (sepa.gov.rs).

Građanima Bora dostupni su podaci o kvalitetu vazduha sa tri merne stanice u državnom vlasništvu, koje se nalaze u Gradskom parku, kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju i u Brezoniku, ali i sa još dve koje je u Krivelju i Slatini postavila kompanija, navodi kineska kompanija koja gazduje rudarsko-topioničarskim basenom Bor.

Kompanija Ziđin je na meti kritika građanski aktivista i stručne javnosti zbog zagađenja. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krajem januara krivičnu prijavu protiv preduzeća „Serbia Zijin Copper“ u Boru i protiv direktora zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenje životne sredine.

Kako je tada navedeno, RERI je podneo prijave uzimajući u obzir činjenicu da je kompanija Ziđin tokom prošle godine 24 puta ispuštala zagađujuće materije u vazduh u prekograničnim vrednostima i time izazvala zagađenje životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare