Ziđin odgovorio Evropskoj zelenoj partiji: Poštujemo zakone, obaveze ispunjene

Vesti 28. jul 202216:21 > 16:30 9 komentara
N1

Kompanija Ziđin saopštila je da posluje u Srbiji od 2018. godine, poštujući sve zakone i zakonska akta, koja determinišu rudarsku industriju i tiču se delatnosti kompanije.

„Sve obaveze navedene u sporazumima prema državi Srbiji smo ispunili, a sve dozvole, koje su bile potrebne za delatnost, kojom se bavimo, su pribavljene, jer mi, kao kompanija sa međunarodnim ugledom, kao odgovorni partneri države Srbije i poslodavci, ne bismo nikada radili na štetu zajednice, svog poslovanja i svojih zaposlenih, što tradicija i reputacuja naše kompanije koja posluje širom sveta i garantuju“, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Evropska zelena partija je saopštila da je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila uvid u ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa kineskom kompanijom Ziđin. Ugovor se odnosi na eskploataciju rude u rudniku bakra Majdanpek koji posluje u okviru nekadašnje firme RTB Bor, a danas u je u okviru kompanije „Serbia Zijin Cooper d.o.o“.

„Građani imaju pravo da znaju šta je sve dato i obećano kineskoj kompaniji i da li oni po tom Ugovoru imaju pravo da, isušujući reke i rušeći planine, menjanju reljef“, navodi se u saopštenju Evropske zelene partije.

Iz Ziđina su dodali da nije njihov posao da određuju visinu rudne rente u Srbiji i kažu da je ona propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

„I mi ovaj, kao i ostale zakone, poštujemo i ispunjavamo. Pored toga, Serbia ZiJin Copper je kompanija, koja je nedavno svojevoljno i nedvosmileno prikazala svoje prihode, zaradu od izvoza, ali i prodaje svih zlatnih rezervi upravo Narodnoj banci Srbije, što je za ponos i naše kompanije i države u kojoj poslujemo.

Iz Zelene evropske stranke kažu da planinu Staricu ljudi čuvaju kampujući, da je Zlotska reka ugrožena prekomernim ispumpavanjem vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine.

„Što se tiče nedavno plasiranih neistinitih informacija od strane Evropske zelene partije da Ziđin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije, želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda, i kao i o svemu drugom što činimo, i o tome smo obavestili javnost. Naime, u saopštenju, koje smo 24. maja ove godine poslali, a koje je više od dvadeset nacionalnih i lokalnih medija prenelo, jasno opisujemo razloge i količinu upumpavane vode u Borsko jezero“, saopštava Ziđin.

„Što se tiče radnji, preduzetih na planini Starica, u junu ove godine, takođe smo sve uradili u saglasju sa zakonom. Ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti. Razlog je, kao što smo već navodili, napukla stenska masa koja je predstavljala opasnost za stanovništvo, koje živi u naselju u podnožju ove planine. Tom prilikom su, da naglasimo, svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije. Kao i uvek, trudimo se da svi naši postupci budu u skladu sa zakonom i u najboljem interesu zajednice u koju ulažemo, koju negujemo i u koju bezrezervno verujemo“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da svakodnevno investiraju u rudarstvo u Boru i Majdanpeku i naglašavaju da se nikada ranije nije ovoliko ulagalo u očuvanje životne sredine, rekultivaciju zemljišta, ozelenjavanje, kao i u lokalnu zajednicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare