Ziđin: Građani koji protestuju kod Majdanpeka ugrožavaju svoje i živote radnika

Vesti 29. jun 202209:165 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Zoran Milić

Kompanija Ziđin saopštila je da građani koji protestuju na planini Starica kod Majdanpek zbog miniranja terena svojim ponašanjem ugrožavaju svoj, ali i živote radnika kompanije.

Povezane vesti:

Kako se navodi, za vikend je 13 osoba bez ikakvih mera zaštite upalo u reon rudnika nakon što su odbili da se udalje sa terena, na kome bilo čije prisustvo u nekontrolisanim uslovima nije dozvoljeno, obezbeđenje je pozvalo policiju, koja je potom naložila da napuste teritoriju na kojoj se izvode radovi.

U saopštenju kompanije tvrdi se da Ziđin sprovodi preventivno miniranje, u cilju sanacije terena, a po proceni stručnjaka da postoji lokacija koja pravi potencijalni problem, odnosno da postoji bojazan da bi usled rascepa stene, dužine veće od stotinu metara, deo planinskog vrha mogao da se obruši na sam rudnik i na grad, gotovo svakodnevno grupa građana okupljena oko nekih nevladinih organizacija organizuje proteste.

„Kompanija će nastaviti da preduzima mere miniranja kako bi se sprečilo urušavanje opasne stene na planini Starica, u skladu sa planom koji je odobrila Vlada Srbije“, ističu iz Ziđina.

Direktor RBM Branislav Tomić izjavio je da je „nakon otklanjanja bezbednosnih rizika, planirano da se počne sa radovima na rekultivisanju terena i ozelenjavanju, kao što kompanija uvek i čini“.

Iz Ziđina napominju da je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prethodno potvrdila da je miniranje iznad naselja u Majdanpeku deo sanacije stene koju je naložila inspekcija, jer je bila ugrožena bezbednost građana, s obzirom na to da je postojala mogućnost odrona, te da kompanija to radi u interesu bezbednosti građana i zaposlenih.

Komentari

Vaš komentar