Žerjavič: EU nema nameru da diskriminiše građane uvođenjem kovid pasoša

Vesti 15. mar 202113:52 > 15:47 14 komentara
N1

Dopisnik slovenačkog "Dela" iz Brisela Peter Žerjavič izjavio je u emisiji Studio N1 live da Evropska unija nema nameru da diskriminiše građane uvođenjem kovid pasoša ili sertifikata o putovanju, već da omogući građanima država koje su članice - slobodno putovanje unutar EU.

Podsetimo, još uvek se čeka konačna odluka, ali se za sada čini da će u zemlje Evropske Unije moći da se putuje isključivo ukoliko ste vakcinisani nekon od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Povezane vesti

„Pitanje kovid pasoša je već određeno vreme na stolu u Briselu. Sada smo došli u fazu kada će Evropska komisija, najverovatnije u sredu, dati svoj predlog kako će to da bude sređeno. Situacija u EU je teška. U Belgiji građani uopšte nemaju mogućnost da putuju u Holandiju ili Luksemburg. Ovde je na snazi zabrana svih putovanja, osim onih iz krajnje nužde. U tom smislu taj dokument ili sertifikat, bi omogućio najpre putovanja unutar EU, a sloboda putovanja je jedan od temelja Evropske unije“, pojašnjava Žerjavič.

Prema njegovim rečima, predlog koji bi se izneo u sredu, bi nakon toga trebalo da prihvate i članice evropske zajednice.

„Znamo da Evropskoj komisiji treba dva do tri meseca da napravi tehničku mogućnost za pravljenje tog sertifikata ili pasoša. To neće biti dokument koji će biti izdavan u Briselu, već u svakoj od država članica. Bitno je da bude ‘interoperabilan’, odnosno da neko ko putuje iz Rumunije i vakcinisan je Modernom, može da putuje u Irsku i da tamo bude prihvaćen taj ‘QR kod’ koji dobije u Bukureštu“, navodi Žerjavič.

Na pitanje kako će se Evropska unija odnositi prema građanima koji dolaze „iza Šengenskog zida“, on odgovara: „Potvrđene su do sada četiri vakcine. Među njima nema Sinofarma, koji uopšte nije u nikakvoj proceduri, kao i Sputnjik V, koji za sada još uvek nije potvrđen, i verovatno će to još neko vreme trajati. Zato je razumljivo i očekivano, da barem u prvoj fazi, vakcine koje nisu potvrđene od strane EME (Agencije za lekove EU) neće biti u tom dokumentu (kovid pasošu).

Međutim, Žerjavič izražava nadu da će biti fleksibilnosti od strane Evropske unije, i navodi mogućnost da zemlje članice samostalno priznaju vakcine Sinofarm i Sputnjik V.

„Recimo, Grčka će izdavati taj dokument, i postoji mogućnost da ona sama odluči da prizna vakcine Sinofarma i Sputnjika, ali su to za sada samo nagađanja. Takođe, to neće biti jedini uslov za putovanje, ljudi će moći da putuju kao i do sada. Ima i PCR testa, pa će se i uz pomoć njega moći putovati. Podsećam da ćemo do kraja maja morati da sačekamo na pravo tehničko rešenje za taj dokument. Do tada će možda Sputnjik V i proizvoditi još u nekim državama, pa je moguće da dođe do promena“, naveo je Žerjavič.

Navodi da su Mađarska i Slovačka odlukom da se dopusti vakcinacija ruskom vakcinom preuzele svu odgovornost zbog takvog koraka.

Ne postoji interes EU da se kazne građani Balkana

„Ideja je da se u Evropskoj uniji stvari koordiniraju. Da stvari ne dođu do toga da jedan režim ima Grčka, a drugi Slovačka“, kaže on.

Komentarišući da li će eventualna zabrana putovanja predstavaljati odsređenu vrstu diskriminacije prema onima koji su primili rusku i kinesku vakcinu, on ocenjuje da je „teško govoriti o diskriminaciji“, jer pomenute vakcine nisu autirizovane na teritoriji cele Evropske unije“.

Ipak, smatra da će na kraju ipak doći do nekog rešenja koje će biti svojevrstan kompromis, kao i da će tim rešenjem biti zadovoljni i oni građani koji su se vakcinisali sa ruskom i kineskom vakcinom.

Govoreći o PCR testiranju i o tom načinu putovanja, on navodi da takvi testovi u Belgiji koštaju 50 ili 60 evra.

„Što se tiče građana Balkana, pitanje je zaista komplikovano, i ovde u Briselu nije nikakva želja nekog da zabrani putovanje. Ne postoji Interes u pozadini da se neko kazni“, poručio je Žerjavič.

Kako navodi, EU je poprilično komplikovana, i radi na osnovu procedura, pa tako dok se ne stvori procedura u okviru koje će se vakcine proizvedene u Rusiji i Kini naći sa ostalima na istom nivou, do tada sa njima neće biti moguće putovanje.

„Taj geopolitički rat oko vakcina očito postoji. Iamamo veliku bitku narativa i propagandu. Vidimo kako je vakcina Sputnjik došla u Slovačku. Imali smo velike slike, avion, premijera, dok nemamo nikakve informacije kada će doći vakcina AstraZeneka u Irsku. Vidimo da u celoj toj bitki Kina i Rusija nabavljaju vakcine zemljama koje su u njima u interesu kako bi širili interes“, napomenuo je Žerjavič i istakao da se do sada EU nije najbolje pokazala u snabdevanju vakcinama zemljama koje su u „njenom dvorištu“.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare