Ženka orla belorepana posle mesec dana lečenja vraćena u prirodu

Vesti 17. jun. 202119:564 komentara
Podeli:
Orao belorepan
Izvor: pixabay.com

Mlada ženka orla belorepana (Haliaeetus albicilla) puštena je u prirodu posle jednomesečnog lečenja, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Uspešno je izlečena u prihvatilištu ZOO vrta Palić, i nakon punih mesec dana uspela je da povrati zdravstvenu i fizičku kondiciju koja joj je potrebna kako bi nastavila život u prirodi.

Mlade jedinke orlova belorepana nisu vezane za teritoriju, tako da se nakon oporavka mogu vratiti na bilo koje odgovarajuće područje.

Tim za zbrinjavanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u ovom slučaju odlučio je da se jedinka vrati blizu mesta gde je i pronađena, u blizini šume i više otvorenih voda, što čini idealno stanište za ovu vrstu.

Brzom i intervencijom republičke i pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko-lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13. maja, dva orla belorepana spašena su od skoro sigurne smrti.

S obzirom da su se obe jedinke belorepana uspešno vinule u nebo, čitava akcija spašavanja je imala srećan epilog, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar