Zemlje Kvinte pozdravile referendum, pozvale Prištinu da Srbima dozvoli glasanje

Vesti 14. jan. 202210:3312 komentara
Podeli:
Izvor: N1/ilustracija

Zemlje Kvinte pozdravile su nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara i pozvale vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom.

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija pozdravljaju referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Povezane vestI:

Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije EU, ističu članice Kvinte.

Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani s pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima.

Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu s ranijom praksom.

Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom, navodi se u saopštenju Kvinte.

Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU.

Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost, navodi se u saopštenju zemalja Kvinte.

Komentari

Vaš komentar