Zeman se izvinio Srbiji za bombardovanje: Molim srpski narod da nam oprosti

Vesti 18. maj. 202113:29 > 14:2670 komentara
Podeli:
Izvor: AP Photo via CTK/Roman Vondrous

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se u Pragu pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za bombardovanje bivše Jugoslavije 1999. godine, za koje je kao tadašnji premijer Češke u ime vlade dao saglasnost.

Zeman je u obraćanju medijima posle razgovora sa Vučićem u predsedničkom zamku Hradčani podsetio da je srpski narod izrazio podršku Česima i 1938. godine, kada su ih, kako je kazao, izneverili zapadni saveznici i 1968. godine kada su ih izneverili istočni, jer su u Čehoslovačku upale trupe Varšavskog pakta i okupirao je Sovjetski Savez.

„A mi smo im se zahvalili bombardovanjem. Zato bih u svoje ime želeo da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju bili smo tek nekoliko nedelja u NATO. Bili smo poslednji ko je dao saglasnost“, kazao je češki predsednik.

Povezane vesti:

Zeman je kazao da opravdanje ne može da bude ni to što je Češka očajnički tražila makar još jednu zemlju da se usprotivi bombardovanju i da je to jednostavno bio nedostatak hrabrosti.

„Od ovog trenutka će srpski narod doživljavati češki ne samo kao prijateljski, nego i bratski narod. Srpski narod neće zaboraviti ove reči Zemana, večno ćemo biti zahvalni jer ovo što je on izgovorio oko bombardovanja niko drugi nije izgovorio“, kazao je predsednik Vučić.

Predsednik Zeman je pohvalio sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili makar korektne odnose sa svim značajnim zemljama, a optimista je i u pogledu srpsko-češke privredne saradnje, pošto, kako je kazao, u dokumentima za razgovore ima čak tri stranice čeških preduzeća koja uspešno ulažu u Srbiji.

Vučić je rekao da je sada obim trgovinske razmene Češke i Srbije 1,2 milijarde evra, a već ove godine može da dostigne 1,4 milijarde čime bi Češka skočila sa 11. mesta spoljnotrgovinskih partnera na osmo.

„Ako obavimo sve poslove o kojima smo razgovarali Češka može da bude peti ili šesti partner. Danas i sutra imaćemo važne razgovore sa mnogim kompanijama Češke“, kazao je sprski predsednik i naveo da su iz oblasti nekretnina, rudarstva, telekomunikacija, saobraćaja.

Rast razmene od 18 odsto u prva tri meseca prema Vučićevim rečima predstavlja za Srbiju čast i pokazuje da je napravljen dobar ambijent.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će predsednik Zeman uskoro posetiti Beograd, što mu je želja makar jednom do kraja mandata, pošto veruje da će Srbija rešiti komplikovane imovinske odnose oko Češke kuće u Beogradu i da će je Srbija do kraja godine pokloniti Češkoj, a Zeman da će doći na otvaranje.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle ručka koju u njegovu čast priredjuje Miloš Zeman, čekaju sastanci sa predsednicima oba doma češkog parlamenta, a sutra razgovori sa češkim premijerom Andrejom Babišem.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar