Zelić: Roditelji dece sa hroničnim bolestima jedva čekaju da ih zaštite vakcinom

Vesti 12. jun 202109:07 > 10:17 19 komentara
Oliver Bunić / AFP

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz te Agencije rekao je za RTS da slede koraci koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve u vezi sa primenom vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih, piše RTS.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je za RTS da je nakon EU i SAD, i naša Agencija za lekove je uz maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za uzrast od 12 do 15 godina.

„Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja u drugim državama obavljenih na ovoj populaciji, kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji“, rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svega na Batut koji moraju da urede sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

„Lično sam imao priliku da razgovaram s roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa – mi im šansu moramo dati“, rekao je Zelić.

Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja „koje sve nas koorodniše pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji“.

„Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojima je potrebno da se vakcinišu protiv kovida doći do prilike, a važno je da se i svaka serija kontroliše od strane Agencije“, istakao je Zelić.

Izvor: RTS

Zelić kaže da Fajzer vakcina ima dovoljno i da nema problema što se tiče količina.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine. „Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svim onima koji imaju strahove, da ih razvejemo“, rekao je Zelić.

Govoreći o neželjenim reakcijama, kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih rekacija posle vakcine, a 9 ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare