Zelić: Prate se reakcije na vakcine, javi se jedna na četiri hiljade slučajeva

Vesti 10. apr 202110:567 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) rekao je da se sve reakcije na vakcine protiv koronavirusa intenzivno prate i da su neželjene prijavljene u ukupno 755 slučajeva, što znači da je jedna takva reakcija zabeležena na 3.973 vakcinisanih građana.

On je gostujući na RTS-u naveo da su sve te reakcije bile blage, da su se odnosile na oticanje, crvenilo, visoke temperature, bol u mišićima, a prolazile u roku od nekoliko dana.

Povezane vesti:

Zelić je takođe apelovao na građane da veruju zdravstvenim radnicima, da se posavetuju u vezi sa vakcinama i lekovima i da ne traže „jeftine odgovore“ na nekim drugim mestima, gde se „u jednom pasusu demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica (naučnih istraživanja)“.

„Mi smo sada zasuti informacijama preko društvenih mreža, medija… Želim da ohrabrim ljude da se vakcinišu, da razbijem bilo kakvu misteriju oko vakcina“, naveo je i objavio da građani mogu da kontaktiraju njegovu kancelariju kako bi mogli da se posavetuju o vakcinaciji na 011/3951-139.

Pitanja koja mu obično postavljaju su da li smeju da se primenjuju vakcine kod određenih alergijskih reakcija, penicilinskih šokova, da li smeju da se primene kod određenih zdravstvenih problema, prenosi RTS.

Na konstataciju da je Astrazeneka izazvala najviše nedoumice, Zelić je kazao da nijedno referentno međunarodno telo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove, kao ni ALIMS, nikada nisu izdali ograničenje za primenu tog medicinskog sredstva.

„SZO i Evropska agencija za lekove su dale jasan stav da ne treba ograničiti ovu vakcinu u njenoj primeni, jer je korist neuporedivo veća od rizika. Sve tromboze koje su do sada uočene su pod praćenjem. Srpska agencija za lekove je 17. marta i 24. marta dala dva obaveštenja, pozivajući zdravstvene radnike da prate šta se dešava. Nama do danas nije nijedan slučaj nedvosmisleno potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa ovom vakcinom“, istakao je Zelić.

Kada je reč o o vakcini Moderna, Zelić je naveo da još nije podnet zahtev za njenu registraciju u Srbiji, da su u pregovori i da očekuje se da će se i ona naći u ponudi. On je ukazao da Srbija ima dovoljno vakcina, da je više od 3,5 miliona doza nekoliko proizvođača „ušlo u državu“ i to je to za sada „više nego dovoljno za imunizaciju“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar