Zelić: Do sada 626 slučajeva reakcija na vakcine, četiri teža

Vesti 20. mar. 202110:05 > 13:3366 komentara
Podeli:
Pavle Zelić
Izvor: N1

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kazao je da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv koronavirusa, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneka vakcine.

„Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu, ali su su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine. To su bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo“, rekao je danas Zelić za RTS.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, 200 reakcija se odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarmovu (kinesku), 118 na rusku, a u dva slučaja nije definisano koje je sredstvo upotrebljeno za imunizaciju.

Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je kazao da su imali nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.

„Ukupno su četiri povezana sa vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da građani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida“, naveo je Zelić.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar