Zelenović: Očekivali smo više od dijaloga, Vučić ne da poštene izbore

Vesti 20. sep 202118:23 > 18:27 12 komentara

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže za N1 da su svi na strani opozicije očekivali više od dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca. "Ne zbog nerealnih očekivanja, imali smo uveravanja da je moguće. Niko nije zamišljao da može da bude idealno, ali da mogu da se dese neka pomeranja, tražili smo da imamo operativnu kontrolu nad izbornim procesom i nad medijima, da imamo mehanizam ako se desi neka nezakonita radnja, da se ona otkloni", rekao je on i dodao da nema uslova da izbori budu pošteni jer, kako kaže, Vučić to ne da.

Dodaje da naše institucije ne funkcionišu i da ne postoji ništa što bi moglo da ih natera na to.

Povezane vesti:

„Hteli smo da se uspostavi oparativno telo, ideja je bila da se kroz dogovor uđe u izbornu proceduru. Nismo pristali na bilo šta što ne može da donese suštinsku promenu. Bili smo otvoreni, očekivali smo, u nekom trenutku je stavljeno na sto da nema razdvajanje izbora, o tome se više ne pregovara, to je bio važan zahtev, te granice koje su se postavile, činilo se da ne mogu da se pomere“, kazao je on.

Kaže da se vlastima se ne može verovati i da je praksa to dokazala.

„Očekivali smo da kada se otvori proces, predstavnici Evrospke unije garantuju da će to biti sprovedeno. Zahvalan sam ljudima iz Brisela, oni misle kad se nešto dogovorite da je to i sprovedeno, ne možemo očekivati da se Tanja Fajon bavi poslovima umesto njih, ono što je dogovoreno nije zadovoljavajuće. Brisel ima svoje probleme, izbori su u Nemačkoj, Mađarskoj. Nas bolje razumeju Slovenci i Hrvati nego zapadnjaci, jer imaju slične slučajeve“, smatra Zelenović.

Lider Zajedno za Srbiju se još jednom osvrnuo na ideju predizbora.

„Zagovarali smo ideju predizbora, da se sa građanima dođe do kandidata, tako je opozicija dobila u Budimpešti. Mogli smo tako nešto da uradimo, u te razgovore niko nije hteo da uđe na taj način. Možemo da pravimo drugačiji dogovor, da omogućimo građanima više lista, u programskim kolonama, a da mi imamo dogovor – da se promeni režim, da se izgradi vladavina prava, demokartija, da se brane ljudi na lokalu koji su pod pritiskom, i ko ima najviše on predlaže kandidata za gradonačelnika“, zaključio je Nabojša Zelenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare