Zeleni amandmanom pokušavaju da spreče prekid pristupnih pregovora sa Srbijom

Vesti 06. jul 202212:00 28 komentara
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Poslanička grupa Zelenih u Evropskom parlamentu podnela je amandman na usaglašeni tekst izveštaja evroposlanika Tonina Picule o preporukama za novu strategiju proširenja Evropske unije, kojim pokušava da neutralizuje pokušaj socijaldemokrata da se zaustave pregovori sa Srbijom o članstvu u Uniji, tako što usklađivanje sa sankcijama Rusiji ne bi bio uslov za nastavak, već za napredak u pristupnim pregovorima.

Naime, u usaglašenom tekstu izveštaja, koji je usvojen na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, navodi se da treba „dati prioritet usaglašavanju država pristupnica zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se ta zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“.

POVEZANE VESTI:

Amandmanom Zelenih predlaže se promena tog stava tako da glasi: „Treba dati prioritet usaglašavanju država pristupnica zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, i napredovati dalje u pristupnim pregovorima sa Srbijom samo ako se ta zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u neophodnim reformama za članstvo u Uniji“.

U amandmanu Zelenih se dodaje i kako bi EU, u tom svetlu, trebalo da „preispita sve fondove“ Unije za Srbiju, „posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan kako bi se osiguralo da svi troškovi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU, a ne u suprotnosti sa njima.“

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta danas će na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o rezoluciji o Srbiji na osnovu izveštaja koji je sačinio izvestilac Vladimir Bilčik.

Tokom sinoćne debate o Bilčikovom izveštaju, koji je Spoljnopolitički odbor EP (AFET) usvojio 14. juna, evroposlanici su ukazivali da Srbija ne može da napreduje ka članstvu u EU bez postepenog usaglašavanja politike prema trećim zemljama, uključujući Rusiju.

Bilčik je sinoć na plenarnoj sednici EP rekao da je „uspešan evropski put Srbije sada važniji nego ikad“ i da Srbija „pripada Evropskoj uniji, ali da još mnogo toga treba da se uradi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare