Zekić: Vlast neće odlučivati o dobitniku pete nacionalne frekvencije

Vesti 10. avg 202215:55 75 komentara
Fonet/ Milica Vučković

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da će konkurs za pružanje još jedne medijske usluge televizijskog emitovanja na području cele Srbije trajati 60 dana i da će odluka o dodeli pete nacionalne frekvencije biti doneta većinom glasova Saveta REM-a.

Zekić je agenciji Beta kazala da se u rad REM-a do sada nisu mešali predstavnici vlasti i da očekuje da će tako biti i prilikom narednog odlučivanja o dodeli jedne dozvole za televizijsko emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, tri dozvole za televizijsko emitovanje za alotment Avala i 12 dozvola za radijsko emitovanje za region Grada Beograda.

Pročitajte još:

„Konkurs za dozvolu za petu frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću nije raspisan istovremeno kad i za prethodne četri frekvencije jer smo imali zakonski rok da do 4. avgusta, kada su isticale dozvole, dodelimo te frekvencije. Te dozvole nikada nisu bile u paketu s petom frekvencijom. Mi smo za petu frekvenciju imali konkurs 2019. godine, ali tada od prijavljenih 4-5 televizija nijedna nije ispunjavala uslove konkursa“, kazala je Zekić.

Na pitanje kako će se članovi Saveta REM-a opredeliti za novog emitera, kada su na prethodnom konkursu svi kandidati ispunjavali uslove za dobijanje frekvencije s nacionalnom pokrivenošću, Zekić je rekla da svaki član Saveta ima pravo da samostalno odluči i proceni koja će televizija ispunjavati sve ono što je navedeno u priloženim elaboratima.

„Savet REM-a ima devet članova, a za dobijanje dozvole za frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću potrebno je pet glasova. Kada se oduzima dozvola potrebna je dvotrećinska većina“, objasnila je predsednica REM-a, Olivera Zekić i naglasila da ne bi dozvolila da bilo ko od predstavnika vlasti vrši pritisak na članove REM-a prilikom dodela frekvencija.

Savet REM-a raspisao je konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, tri dozvole za emitovanje sa alotmenta Avala, kao i za 12 dozvola za radijsko emitovanje na području grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare