Zekić: Ovo je potpuno novi konkurs, nećemo gledati šta je ko prethodno radio

Vesti 12. jul 202212:35 > 12:36 42 komentara
REM nacionalna frekvencija tanjug
N1

Predstavljanje televizijskih i radio stanica koje su aplicirale za nacionalnu frekvenciju počelo je u prostorijama Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Prema rasporedu danas su se prvo predstavili televizija Tanjug i K1, koje apliciraju za jednu frekvenciju.

Narednih dana svoje programe predstaviće glavni urednici i direktori ostalih televizija koje su konkurisale za frekvenciju, potom će uslediti poseta članova REM-a televizijama, dok će se o novim dozvolama odlučivati u poslendjoj nedelji jula ili eventualno u avgustu, rekla je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

POVEZANE VESTI:

Na njeno pitanje generalnoj direktorki Tanjuga Manji Grčić, zašto bi baš njima trebalo da se dodeli nacionalna frekvencija, Grčić je, pored ostalog, rekla da misli da treba da je daju onome ko zaslužuje i ko ima najbolji elaborat, ali i da ih od drugih razlikuje preko 70 odsto sopstvene produkcije, nivo tehničkog kvaliteta, odnos prema ljudima, potencijal da odgovore na vanredne situacije.

Članica Saveta REM-a Judita Popović tražila je dodatno pojašnjenje šta to konkretno kvalifikuje K1 i Tanjug, i šta ih izdvaja od mnogih koji takođe imaju lepo napisane elaborate, ali u praksi se pokazalo da njihov program proteklih godina nije odgovarao napisanom.

Grčić je rekla da ne zna zašto je presudno da li neka kuća postoji dve ili 16 godina.

„U kratko vreme pokazali smo da se izdvajamo“, rekla je ona i dodala da će kombinacija sa Tanjugom omogućiti da prave dobar program.

Judita Popović imala još pitanja za predstavnice Tanjuga i K1 televizije, međutim predsednica Saveta Olivera Zekić to nije dozvolila, tvrdeći da je isteklo vreme i dala je reč drugim članovima REM-a.

Reagujući na ovo pitanje Judite Popović, Zekić je naglasila da je ovo potpuno novi konkurs i da se neće gledati šta se dešavalo prethodih godina.

Kazala je da će REM zanemariti ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina, da će se ocenjivati novi elaborati i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Popović se nije saglasila sa njom, i na javnom slušanju kandidata rekla je da je zakon propisao da se dosadašnji rad emitera ocenjuje.

Sutra u REM-u i N1 i Nova S

Sutra će pred Savet REM-a izaći TV Pink, Vesti, TV Hepi, BK TV, UNA, Nova S i N1, a u četvrtak, 14. jula Prva, B92, KCN, TV 2 i Kurir televizija.

Za svakog podnosioca prijave predviđeno je po pola sata – 15 minuta za prezentaciju medijskih kuća i 15 minuta za pitanja članova Saveta REM-a.

REM će na osnovu prijavne dokumentacije, prezentacije i odgovora na postavljena pitanja u roku od mesec dana od objavljivanja spiska prijavljenih medijskih kuća doneti odluku koje četiri televizije će dobiti nacionalnu frekvenciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare