Zejnula: Više od milion građana nema pristup hitnoj zdravstvenoj zaštiti

Vesti 30. sep 202217:313 komentara
Hitna pomoć
Izvor: N1

Dejan Zejnula, predsednik Pokreta "Pravo na život - Meri", izjavio je u Danu uživo da "više od milion građana Srbije nema pristup hitnoj zdravstvenoj zaštiti". On je govorio o predlogu zakona o hitnoj pomoći koji je, kako kaže predat predsedniku Skupštine. "Kad se ujedini i struka i građani, nešto mora da se desi, niko ne može da ostane gluv i nem i na taj glas, a i na glas svih preminulih kojima hitna pomoć nije poslata", kaže on.

Prema njegovim rečima, „postojeći zakon ne prepoznaje mogućnost da se služba hitne medicinske pomoći osnuje pri domu zdravlja za one opštine koje imaju manje od 25.000 stanovnika“.

„To je 39 odsto teritorije, što je više od milion građana Srbije. Pojedini rukovodioci se snalaze, ali to je sve uz pomoć štapa i kanapa. Prinuđeni su da povuku lekara opšte prakse koji će da dežura u ambulanti koju zovu hitna pomoć“, objašnjava on.

Podsetio je na nedavni slučaj u Ražnju, kada je Rasim Ljajić imao nesreću.

„Ražanj nema hitnu pomoć, imali su sreću da su imali vozača, pa su mogli da intervenišu“, kaže.

Dodaje da se postojeći zakon o zdravstvenoj zaštiti bavi bolničkim zbrinjavanjem.

„Hitna pomoć radi vanbolnično zbrinjavanje. Procedure, način rada nije definisan kako se radi. Usled tih nedostataka uvek se nađe način da se opravda neopravdivost po meni“, kaže.

Kritikovao je način rada hitne pomoći kada telefonski daju savet da se uzme neki lek, pa da se, ukoliko ima potrebe, jave za 40 minuta.

„Postoji pravilo zlatnog sata, kada je urgentno stanje u pitanju, od životne je važnosti da se reaguje u okviru sat vremena“, kaže.

Pokret „Pravo za život-Meri“ osnovao je zbog sopstvenog lošeg iskustva sa hitnom pomoći.

„Hitna pomoć u tom trenutku nije na vreme poslata, tada je bio policijski čas, kada su dati simptomi, rečeno je da je bilo embolije pluća, hitna pomoć nije poslata, kada sam pitao zašto nisu ispoštovali indeks hitnog zbrinjavanja, meni je rečeno – to je protokol, to je samo uputstvo. Arogancija pojedinih rukovodilaca je napravila pokret ‘Pravo na život-Meri’. Mi smo okupili veliki broj lekara koji su stali uz nas, prepoznali problem“, kaže.

Zejnula kaže da upravo kroz zakon nude konkretna rešenja.

„Do sada je podržalo preko 20 službi domova zdravlja, više od 800 potpisa lekara, biće toga još. Ono što je bitno, to je da se po upravnim okruzima, sada je takva situacija, imamo 80 mesta gde se javljaju neadekvatno obučeni ljudi. Predlog je da se osnuju dispečerski kol centri“, kaže on.

Kaže da je poslanik Milija Miletić predao predlog zakona predsedniku Skupštine i očekuje da će imati i podršku opozicije.

„Kada pozovete 194 neće vas niko pitati da li ste vlast ili opozicija, vaš život zavisi samo od dobro organizovane hitne pomoći“, kaže Zejnula.

Ističe da nedostaje kadra.

„Kad se ujedini i struka i građani, nešto mora da se desi, niko ne može da ostane gluv i nem i na taj glas, a i na glas svih preminulih kojima hitna pomoć nije poslata“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar